Kolumne

subota, 2. siječnja 2016.

Đurđa Vukelić-Rožić


Karikatura: Keti Radevska
Đurđa Vukelić Rožić (1956, Vidrenjak, Hrvatska). Objavljuje poeziju, prozu i kratke japanske pjesničke forme na hrvatskom i engleskom jeziku te kajkavskom narječju. Na engleski jezik prevela pedesetak pojedinačnih i skupnih zbirki, zbornika i časopisa haiku poezije. Glavna i odgovorna urednica časopisa IRIS, Udruge “Tri rijeke”, Ivanić Grad. (www.tri-rijeke-haiku.hr). Uspješno organizirala tridesetak međunarodnih i domaćih natječaja za haiku poeziju. Za svoj haiku primila je niz nagrada (http://www.thehaikufoundation.org/haiku-registry/) kao i nekoliko priznanja (između ostalog i nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu, 2012.).

Njeni su haikui objavljeni u nizu časopisa, portala, web-časopisa i antologija. Objavila je 4 zbirke humoreski, 4 zbirke aforizama, 5 zbirki japanskih kratkih formi (haiku, senrju, tanka, haibun i hajga – četiri samostalne, jedna skupna) te po zbirku poezije na standardu i kajkavskom narječju. 2011.g. objavila Antologiju hrvatskog haiku pjesništva 1996-2007 „Nepokošeno nebo/An Unmown Sky“ za koju je primila The Touchstone Award od The Haiku Foundation, SAD te prikupila tekstove u spomen na Vladimira Devidè „Zvijezda vodilja/Leading star“.

Tajnica je i među osnivačima Udruge „Tri rijeke“ HPOI, Ivanić Grad, članica United Haiku and Tanka Society, SAD. Umirovljena bankarska djelatnica, niz godina sudjelovala je u radu orkestara KUD-a „Posavac“ u Ivanić Gradu (flautistica) te povremeno i uglazbljuje svoje stihove. Diplomirala na Ekonomskom Fakultetu u Zagrebu. Sedamdesetih godina XX. stoljeća živjela je, radila i studirala u Chicagu, SAD.

e-mail: dvrozic@optinet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.