Kolumne

ponedjeljak, 8. travnja 2024.

Milan Pišković | Nova knjiga Mladena Pavkovića o Romima

Mladen Pavković već je dosad objavio nekoliko knjiga o Romima, čak i knjigu njihove povijesti.
 
 
Međutim, u povodu 8. travnja – Međunarodnog dana Roma, u nakladi Tiskare „Rihtarić“, izašla je njegova nova knjiga – „Romi“!

Ovog puta u knjizi su objavljene crno-bijele fotografije iz života ove nacionalne manjine – da se ne zaboravi, kako to on uvijek manje-više ističe.

Život Roma tijekom zadnjih desetak i više godina umnogome se popravio, ali to je još daleko od toga kakav ti ljudi, a poglavito njihova djeca zaslužuju. Prema ovoj populaciji i dalje je nepravda, odnosno i dalje se prema njima krše ljudska prava. Oni se kontinuirano suočavaju s puno nepravda, ponajviše zbog predrasuda. Svijest o romskoj kulturi također treba i mora biti mnogo veća, ne može se njihov problem propustiti pojedincima da to rješavaju i da se bogate na njihov račun. Danas sve više Roma živi u obiteljskim kućama, sve ih više vozi i automobile, a što je ipak najvažnije sve više njihove djece se i školuje. S ovom svojom novom knjigom želim i nastojim uz ostalo podsjetiti i na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu, ali ponajviše skrenuti pozornost na ove ljude koji žive tu pokraj nas, a koji ničim nisu zaslužili, poglavito u ovom stoljeću, da ih se smatra manje vrijednim – rekao je Pavković, koji je autor i brojnih knjiga, ali pretežno vezanih uz stvaranje hrvatske države, u čemu je sudjelovao i jedan dio Roma, ali nažalost ni to nitko ne ističe.

Inače, Romi koji su na fotografijama ovog autora uglavnom su snimljeni u Podravini, Međimurju i okolici Varaždina.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.