Kolumne

ponedjeljak, 20. studenoga 2023.

Otvorenje izložbe | Neža Knez: Znaš li tko je brigojedac? - Galerija Prozori

Galerija Prozori

Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1, Zagreb

NAJAVA

OTVORENJE IZLOŽBE: 

NEŽA KNEZ: ZNAŠ LI TKO JE BRIGOJEDAC?

četvrtak, 23. 11. 2023. u 19 sati

mask_shark.jpg


Izložba uključuje četiri videorada, tekst ispisan na prozorskim staklima, objekte izložene na postamentima i razglednice umetnute u knjige, reprezentirajući način na koji umjetnost postaje alat s pomoću kojeg u razgovor ulazimo i koji kroz različite umjetničke medije zahvaća u iskustva i događaje koji se odvijaju na rubovima i grade na iskliznućima komunikacijskih procesa. Početna točka je susret: autorica u neformalnoj i minimalno strukturiranoj formi temeljenoj na okupljanju s djecom unutar više radioničkih susreta otvara prostor za dijalog/polilog. Postavljajući pitanje što za njih znači i kako bi mogao izgledati bolji svijet, zahvaća u načine na koji svijet vidimo, kako se u njemu osjećamo i što bismo mogli napraviti da popravimo brojne bolne rascjepe današnjice iz dječje perspektive. (…) Iz odgovora izrastaju priče, izrađuju se objekti, rekviziti, scenografija, snima se video, pri čemu se granice dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih elemenata u potpunosti pretapaju. Ujedno, u fokus ulaze često nevidljive ili izbrisane mikrosituacije, greške, odstupanja i nijanse te čine okosnicu oko koje se rad gradi. (…)

Rad u cjelini moguće je razumjeti i kao eksperiment na tragu onoga što Antonio Negri naziva „družinom singularnosti“ - svi su singularni, a istodobno možemo zajedno izgraditi družinu. Naime, sva pitanja koja autorica postavlja upućena su svakom sudioniku/ici individualno, s polazištem da je svaka ideja dobrodošla i može predstavljati početnu točku oko koje se narativi dalje ulančavaju. Da je za promjenu perspektive katkad dovoljno našaliti se, zamisliti nemoguće i tomu pristupiti s ozbiljnošću istraživača i senzibilitetom umjetnika, reprezentira postav izložbe u cjelini. Dječji iskazi - često začudni, duhoviti, neočekivani - ispisani su kao kratke priče u prozorskim izlozima ili kao samostalne rečenice zalijepljeni na stolove čitaonice i Dječjeg odjela, postajući virus koji remeti čitateljsku rutinu posjetitelja knjižnice. Rečenice vizualiziraju mali objekti koje su također izradila djeca. Postavljajući ih na postamente te izlažući u prozorima, oni postaju opredmećeni pandan tekstovima, pri čemu redoslijed ne vodi nužno od teksta prema objektu. (…)

Povezani u formi izložbe u prostoru galerije-knjižnice, izloženi tekstovi, videoradovi i objekti reprezentiraju mogućnost uspostavljanja privremene autonomne zone na tragu Hakima Beya, poput male gerilske operacije koja oslobađa područje prostora, vremena i imaginacije u korist aktivirajućeg, suradničkog i kreativnog djelovanja. Taj je proces višesmjeran. Uključuje kolaboraciju svih sudionika pri čemu autorica određene segmente dobivene temeljem radioničkog procesa rekreira i koristi u vlastitoj praksi - preuređuje ih, prebacuje u druge medije, supostavlja - istražujući na koje sve načine dijalog i suradnja kao gradbeni elementi kreativnog procesa oblikuju prostore kolektivnog učenja izvan ustaljenih institucionalnih praksi i sistema. (…) O tome da je važno vježbati misli, jezik i glas, međusobno se slušati i surađivati i da je unutar ovih okvira moguće uspostaviti neke nove prostore znanja i načine učenja, neprestano širiti poimanje svijeta, kao i samih sebe u njemu, i umjesto jasnih struktura prepustiti se, govori rad Neže Knez.

(iz predgovora, Petra Dolanjski Harni)

Neža Knez (Ljubljana, 1990.) u svom radu istražuje potencijale i mogućnosti unutar fiktivne strukture koja se pojavljuje u stvarnom vremenu i prostoru. Zanimaju je odnosi koji se odvijaju u procesu strukturiranja forme, bilo da se radi o pokretnoj slici, zvuku, jeziku, miješanoj medijskoj instalaciji. Godine 2014. diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, gdje je nastavila magistarski studij i završila ga s najvećim priznanjem Summa Cum Laude. Za svoj rad dobila je Europsku mobilnu nagradu (I - Portunus - Goethe Institut), Nagradu UL ALUO za izuzetna studentska postignuća, nagradu za inovativni pristup grafičkoj umjetnosti, studentsku nagradu Prešeren i nagradu grupe OHO. Stipendistica dvogodišnjeg programa za mlade umjetnike u Kreativnom centru Švicarija (2018. – 2020.), polaznica WHW Akademije u Zagrebu (2019. – 2020.) te je završila obrazovni program Škole dokumentarnog filma Restart (2022.) Zadnjih godina aktivno surađuje s umjetnicima iz Hrvatske (i inozemstva) kroz umjetnička istraživanja i izlaganja, vodi radionice te završava svoj prvi film. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Program Galerije Prozori podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.