Kolumne

četvrtak, 15. lipnja 2023.

Naklada "Ceres" | Promocija knjige Brune Šanteka: "Četvrti kralj"Lokalnog autsajdera, bivšeg gradskog knjižničara osuđenog zbog zlostavljanja maloljetnica, što ga je dovelo na zao glas, iznenadni poziv u kasni sat vraća u okrilje društva bivših prijatelja i ljubavi s kojim je raskrstio puteve prije dvadesetak godina. I dok je Hrvoje Grečak postao inventar neuglednih lokala oni su se uspeli visoko na pozicije moći, bogatstva i ugleda. Ipak, nakon toliko godina sjetili su ga se očajni zbog bezuspješne potrage za kćerkom jednog od njih, više iz šale i potrebe da se i u toj očajnoj situaciji nad nekime osjećaju nadmoćno, ne vjerujući da „Sherlock“, kako su ga nekada zvali zbog sposobnosti da otkrije stvari koje drugi nisu mogli, zaista može pomoći u potrazi za nestalom Valentinom Milat. Samotnjak neuredna života, ali ipak ponajviše cinik, Hrvoje na sve gleda kao na još jedno besplatno piće pred san sa starim društvom koje više nije dio njegova svijeta. Imućni gospodarstvenik, gradonačelnik te načelnik u policiji, visoko su iznad njega na ljestvici moći. Međutim, sitne indicije i tikovi koje uočava na njima i prepoznaje ih i nakon toliko godina pokazuju mu da možda postoji mogućnost da zaista pomogne u potrazi pa pročitavši prezir u njihovom stavu prema njemu iz inata prihvaća ponudu. Uz pomoć, po kazni mu dodijeljenoj, policajke Gabrijele, dan po dan uz svoj redovni posao prodavača u kiosku sve je bliže otkrivanju istine o Valentininu nestanku. Približavanje istini opasnije je no što se na prvi pogled čini, pa dovodi u pitanje i vlastitu sigurnost te sigurnost svjedoka koji mu pomažu u njenom otkrivanju, ali i puno veću i opasniju mrežu zločina koja se krije iza nestanka mlade studentice i najbolje sportašice grada. Sve brža i napetija akcija vodi ga iz dugoselskih najjeftinijih kafića, preko obližnjeg bazena Iver i usputnih odvodnih kanala, starih ruševnih kuća u predgrađu, sve do najelitnijih zagrebačkih kvartova. Čak i kada je slučaj naizgled riješen jurnjava ne posustaje i u punoj brzini prepunoj zamršenih odnosa i opasnosti ide dalje. Hrvoje ne odustaje ni nakon najopasnijih trenutaka riskirajući sve što ima do kraja priče koja ga može doći glave, ali i osobnog iskupljenja i rehabilitacije u očima stanovnika grada. Pred nama je pravi napeti krimić.

Bruno Šantek se ozbiljnije predstavio publici početkom stoljeća kada na blogu objavljuje više od 700 pjesama. U prvoj knjizi bavi se svojom bolešću te mu u biblioteci „Profil klinika“ 2014. izlazi „Izdisaj/Astma“. Romani koji slijede „Tajkunovi nasljednici“ (2015.) i „Dosta!“ (2016.) žanrovski bi se mogli smjestiti u akcijske trilere, a početkom 2017. tiskana mu je i prva zbirka poezije „Stvarajmo svemir“ u biblioteci „Terra sancti Martini“ Gradske knjižnice Dugo Selo, u kojoj je 2021. izišla i zbirka kratkih priča „Skok s ruba sela“.

Aktivno sudjeluje u radu neformalne udruge Klub pisaca Gradske knjižnice Dugo Selo, organizirajući pjesničke i književne susrete u gradu te na gostovanjima širom Hrvatske.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.