Kolumne

petak, 10. ožujka 2023.

HENA.com | Mikołaj Łoziński: Stramer


Smješten u gradić Tarnów, roman Stramer bavi se sudbinom istoimene židovske obitelji. Nathan se iz Amerike vratio u Poljsku, svojoj velikoj ljubavi – Rywki. Početak je 20. stoljeća, njih dvoje zatječemo u tijesnu stanu sa šestero djece. Vrijeme je to u kojem vladaju siromaštvo i nezaposlenost, a obitelji je dodatni teret židovsko porijeklo na koje zajednica ne gleda blagonaklono. No Strameri su žilav svijet. Za razliku od oca, koji uspijeva upropastiti svaki posao, djeca su inteligentna i snalažljiva. Kroz mnoge godine svatko od njih pronalazi svoje mjesto: netko u ljubavi, netko u poslu, a neki u politici. Međutim, antisemitizam je sve izraženiji, priče o nadolazećem ratu sve su glasnije, a dobri Strameri, razboritosti unatoč, ne mogu ni zamisliti što ih sve čeka.

Mikołaj Łoziński napisao je nezaboravan višegeneracijski povijesni roman kojim nam približava međuratne godine u poljskoj Galiciji, sjecištu različitih kultura, nacija i vjera. Svaki je Stramer junak ove čvrsto ulančane pripovijesti o životu na dnu društvene ljestvice, ali unatoč tomu obojenom i smijehom i tugom, ljubavima i gubicima, uspjesima i porazima. U ovom majstorski ispisanom mozaiku osobnih drama prepoznaje se iskrena posveta ljudskoj ustrajnosti i dobroti.

“Savršeno analizirajući način na koji se u Poljskoj ponovno stvarala nacionalistička i nacistička zamka, Mikołaj Łoziński slika fascinantnu fresku koja ostavlja bez daha.”

Ariane Singer, Le Monde

“Ta bi priča o siromašnoj židovskoj obitelji koja je između dva rata živjela u Tarnówu, naizgled trebala biti osuđena na neizbježnu tugu i znani svršetak. A ipak je Mikołaju Łozińskom uspjelo izbrisati crnilo kojim su obojena naša sjećanja na ono doba. Junaci ne znaju što ih čeka, mi to i predobro znamo. Autor dopušta svojim likovima da griješe, čine nebrojene gluposti; dodjeljuje im život, katkad trivijalan, katkad iznimno smislen, katkad groteskan, veseo i tragičan.”
Adam Zagajewski

“Stramer spaja intimnost autorova osobnog glasa s epskim zamahom klasične obiteljske sage – poput Singerova romana prožeta modernim senzibilitetom i suzdržanošću. Svijest da je prošlost nedokučiva spaja se s nadom da se ona još može opisati i osjetiti, zadržati i upisati u vlastitu potragu i dvojbe autora kao potomka njegovih likova.”

Agnieszka Holland

Mikołaj Łoziński (r. 1980.) poljski je pisac i scenarist. Njegov debitantski roman Reisefieber (2006.) u Poljskoj je dobio jedno od važnijih priznanja, „Nagradu Kościelskih“, zadobio popularnost u publike, nominiran je za najvažniju poljsku književnu nagradu „Nike“ i preveden na pet jezika. Već sljedeći roman, pod naslovom Książka, osvojio je uglednu nagradu „Paszport Polityki“ (2011.). Łoziński je glas novoga poljskog naraštaja, svestrani milenijalac-erudit: radio je kao soboslikar, prevoditelj na francusko-njemačkoj televiziji, fotograf, izlagao je u galerijama, pisao scenarije, a autor je i zbirke basna za djecu, Bajki dla Idy. Njegov roman Stramer, objavljen 2019. godine, bio je nominiran za nagradu „Nike“ te ušao u finale Književne nagrade Srednje Europe „Angelus“.

Naklada: HENA.com 2023. - knjige koje se pamte

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.