Kolumne

srijeda, 16. studenoga 2022.

Marina Šramek | Željko Bilankov: "Voljeti nije grijeh"


Da nije ljubavi ne bi svita bilo

Ljubav je neosporno najveća ljudska i umjetnička inspiracija i životna motivacija otkad je svijeta i vijeka. I ova prva pjesnička zbirka Željka Bilankova, enigmata, zagonetača, autora priča na lokalnom šoltanskom idiomu, pjesnika i zaljubljenika u život, dokaz je izrečenoj tvrdnji.

Knjiga koju držite u rukama satkana je od najfinijih niti Željkova duha, od stihova koji slave ljubav, ne samo kao vječno nadahnuće, već poosobljenu Ljubav, kao suputnika bez kojeg život nema pravu boju, ni okus, ni miris. Između autora i lirskog subjekta u svim pjesmama stoji znak jednakosti i autor to otvoreno priznaje i iskazuje pjevajući bez ustezanja o vlastitom iskustvu ili pak o čežnji i žudnji kojima su prožete mnoge njegove pjesme.

Zbirka je dvodijelne kompozicije koju čine pjesme ljubavne tematike, a razlikuju se tek po jeziku kojim su pisane. Veći je broj pjesama napisan standardnim hrvatskim jezikom dok drugi dio sadrži pjesme napisane na već spomenutoj šoltanskoj, a dijelom i splitskoj, čakavici što pjesmama daje dodatnu toplinu i uvjerljivost.

Pjesme su većinom pisane vezanim stihom, a autor naglašava ritmičnost i muzikalnost stiha i u pjesmama bez rime. U pjesmama vedrog raspoloženja prevladava brz ritam koji podsjeća na ritam otkucaja srca.

Ljubavna se tema u pjesmama ovog fetivog Dalmatinca ostvaruje kao simbol samog života pa grije žarko i strasno , poput ljetnog sunca, blaži i hladi kao more koje obavija tijela, mazi i miluje, krijepi dušu. Pojavljuje se u zalasku sunca, odbljesku mjeseca u vodi, u kapljicama morske vode koje pršte iz valova u ljubavnoj igri, vjetru koji nosi mirise mediteranskog raslinja što sve stvara arkadijsku ljubavnu scenografiju.

Posvećenost ljubavi u vremenu u kojem je najviše nedostaje postaje dar čitateljima s kojima pjesnik nesebično dijeli vlastito iskustvo. Pjesmama oživljava iskustvo nježne mladenačke ljubavi koje se sjeća i pamti kožom i mirisom, drhtajem i pogledom, čeznući za njom svagda i svugdje.

Ova je zbirka prava oda jednostavnoj, čistoj, nepatvorenoj ljubavi koja je kao takva podcijenjena i prezrena kao kičasta i sladunjava , pomalo demodirana. U vremenu posvemašnje otuđenosti i emocionalne distanciranosti pojavljuje se autentičan osjećaj koji prepoznajemo kao dio vlastitog, gotovo zaboravljenog, iskustva.

Lirika Željka Bilankova jednostavnošću i izravnošću nastavlja se na tradiciju narodne, pučke pjesme, nepretenciozno , bez suvišne filozofičnosti.Tako pitka lako će doprijeti do srca čitatelja koji će u mnogim pjesmama prepoznati vlastite osjećaje i iskustvo.

Gotovo trubadurski odano, s puno poštovanja, lirski subjekt izražava naklonost, ljubav i odanost izabranici svoga srca. Premda se tek u nagovještajima otkrivaju i erotski tonovi, pjesme ne gube nježnost i nevinost čiste ljubavi, već joj takvi motivi daju dodatnu dimenziju uvjerljivosti.

Bilankov nas vraća u doba rane ljubavi budeći nostalgiju i sjetu, ali i vraća vjeru u mogućnost trajanja i postojanja ljubavi u svim životnim razdobljima.

Ova je stihozbirka tek prva autorova pjesnička berba, a sudeći prema plodnosti i lakoći pisanja uvjerena sam da neće dugo potrajati kad ćemo u ruke primiti novu zbirku.

Marina Šramek, prof.

Nakladnik: KVAKA
Velika Gorica, kolovoz, 2022.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.