Kolumne

srijeda, 7. rujna 2022.

Ela Ernoić | Dnevnik kapetana Špeka



Naredbom Svemirske satelitske konfederacije našao sam se u koordinatama kartezijevog produkta kvadratnog segmenta kvantnog razlomka 178,95 da pošaljem dio posade i istražimo objekt Svemira no 2675.

Usprkos svojoj hladnokrvnoj logici koja je djelomično rezultat prehrane zasnovane na zasićenim masnim kiselinama, rafiniranim kemijskim dodacima, te genskim kodom planeta kojim teku med i mlijeko zbunjen sam ponašanjem stanovnika objekta 2675.

Promatramo ih već tri njihove godine i još uvijek nismo u stanju razumjeti kako socijalnu strukturu, tako ni ponašanje.

Poznavajući njihov kemijski sastav tijela koji je vrlo jednostavan zasnovan na logičnom funkcioniranju elemenata prisutnih i u najzabačenijim dijelovima Kosmosa, zaprepašteni smo kako su reagirali na mikro tijelo invazivnog karaktera koji pogađa cijeli njihov organizam i ostavlja posljedice koje bi oni trebali već davno poznavati. Proizvode cjepiva i lijekove koje prodaju jedni drugima a bez neke velike koristi osim primitivnog stjecanja kapitala kojeg ionako nitko od njih neće moći prenijeti u stanje kad se pretvore ponovo u čistu energiju raspršenu po Svemiru a koju nazivaju “Smrt”.

Ako nisu zauzeti bolestima oko kojih šire umjesto istraživanje paniku, međusobno ratuju na način da treće neumješane strane u sukob opet zgrću neizmjerne količine metala, zlata te minerala dijamanata što im i nije od neke koristi osim da izgledaju poput kičasto uređenih simbola koje upotrebljavaju u stalnom sukobu ima li i koji tzv. Bog vlada njihovim planetom.

Najneobičnije ponašanje smo uočili u vrlo malenoj zabačenoj enklavi jedne lijepe zemlje.

Područje je neopisivo lijepo, bogato hranom, energijom njihove zvijezde (koju oni ne iskorištavaju), vjetrovima svježine nažalost kontaminiranim neprestanim smradom primitivnih pališta otpada koje nismo uočili ni prije 24000 godina u trenutku kad je počela posljednja njihova oledba.

Da ne duljim, radi se o otpadu i njegovom zbrinjavanju na uskom prostoru od nekih 150 km2 i cca milijun stanovnika tog područja. Nikako nismo u stanju odrediti logaritam i program IT sustava: od njihovog mjeseca listopada (naš 24378 mjesec Futur) naređeno je da će tzv. “Komunalni otpad” (ma što to značilo) morati odlagati u plave vrećice i onda u kante za smeće. Ukoliko će uz “komunalni otpad” biti prisutan i koji drugi, plaćat će kazne. Nije navedeno hoće li kante za taj otpad biti zaključane, kakvim ključevima, hoće li na svakoj vrećici biti ispisano ime vlasnika i kako će ju on zapečatiti da u nju netko drugi ne bi mogao odložiti otpad neprimjeren toj vrećici. Jednako tako nije posve određeno tko će sadržaj vrećica kontrolirati, hoće li susjed susjeda prijavljivati zbog prisustva neprimjerenog otpada, tko i kako će rješavati sporove. Vi već znate da enklava i inače ima problem s velikim brojem neriješenih sudskih sporova i sporošću provođenja tzv. zakona.

Zbunjeni smo i čudnim ponašanjem stanovnika enklave koji ni jednim potezom ne osporavaju ni smeće ni uskraćivanje energentskih izvora i naivnošću u vjerovanje običnih mađioničarskih trikova kojima se još uvijek održava život kako te enklave tako i ostalih.

Molim daljnje upute ili barem osnove njihovog predmeta “matematika” te “priroda i društvo” za, kako oni zovu, prvi razred osnovne škole.

Zvjezdani pozdrav

Kapetan Špek

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.