Kolumne

četvrtak, 22. rujna 2022.

Biblioteka Donat - „Svjetski književni svjetionici“ | Marina Mijakovska: „Kuće“.


SUNCE LJUBAVI - KUĆE

Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar kom sam predsjednik pokrenulo je „Biblioteku Donat“ u kojoj je do sada objavljeno 34 knjige. Od ove godine u sklopu „Biblioteke Donat“ pokrećemo Biblioteku „Svjetski književni svjetionici“ u kojima ćemo objavljivati značajne naslove iz susjedstva i svijeta, ukazujući na autore koji su nepravedno zaobiđeni a čije stvaranje zavređuje značajnije vrednovanje, književno-kritičko propitivanje, novo čitanje, predstavljanje čitalačkoj publici u RH.

Prva knjiga koju ćemo tom prigodom objaviti biti će knjiga izuzetnoga autora i čovjeka, gromade ljudskosti, makedonskoga autora Petka Šipinkarovskoga: roman „Petra“, o kom sam već pisao, predstavio ga i najavio.

Druga knjiga koja će izaći u ovoj ediciji je knjiga makedonske autorice Marine Mijakovske. Knjiga „Kuće“. Samozatajne autorice čije stvaranje dobrano nadilazi granice sredine u kojoj stvara i vrijedan je svjetski biser u školjci svjetskoga književnoga stvaralaštva.

Iz prikaza i osvrta na ovu nagrađenu knjigu saznajemo: Knjiga „Kuće“ predstavlja sjajnu metaforu stvaranja kroz koju se izražava suština djelovanja u životu. Življenju.

Marina Mijakovska kroz kompozicijski raspored gradnje kuće, inventivno, nenametljivo, ali uvjerljivo, stilski uravnoteženo i zvučno intonirano, gradi književno djelo u kojem se prožimaju: svjetovi starih i novih shvaćanja i psihologija, literarno vješto nijansiraju, miješaju stvarni s virtualnim svijetom u kojem iPhone, laptop, tablet… zaokupljaju misli, vrijeme i život, statusi društvenih mreža i married ili single statuse, opterećeni dilemama novoga svijeta, privrženost starim temeljima izgradnje duhovnih vrijednosti i sindrom razaranja negativnih ljudskih svojstava i egzistencijalnih uvjeta.

Kniga je posebna, prvo zato što je aktuelna tema za socijalne medije, facebook život, također je i filozofska knjiga koja ispituje vrijednosti života, moral, što je danas nisko a što visoko na moralnoj skali? Što je ljubav? Dali postoji ljubav? Ja sam u jednoj napisao pjesmi – „Pjesnici su izmislili ljubav kako bi pisali ljubavne pjesme“!?

Također, iznenađujuće i novo - ima kružni koncept, svaka priča kreće ka drugoj. Može biti igra, zato što čitatelj odlučuje kako je čitati, dali kao knjigu kratkih priča, ili kao novelu (2 slova se prepliću u svaku priču, a ta tehnika znači da je knjiga novela, mini roman). Autorica je izuzetno ponosna na ovo djelo, koje u Makedonije nije prošlo nezamijećeno. Nagrađeno je značajnom književnom nagradom „Krste Čačanski“.

Jako dobro zvuci na hrvatskom. Marinina novela svojim sadržajem, inovatorskim književnim postupkom i tematikom ne vuče samo emocionalno iz dubine svoje duše nego iz mnogo kompleksnijih kulturno-civilizacijskih naslijeđa i dosega naših prostora i može se promatrati na relaciji između poetike i lirike. Medijske kulture, kulturni i informatički dosega, medijski dosega, internetske umreženosti. Virtualnoga svijeta. Mreža.

Kroz izraz, misaonost i motive prisutne u noveli, Marina svojom filozofijom izraženih motiva koji o ljubavi pjeva čovječanstvu i poziva kroz nju na jedini spas svih nas. Poziva na ljubav. Na srce, poziva srcem – srcem suncem ljubavi.


Nikola Šimić Tonin

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.