Kolumne

četvrtak, 7. srpnja 2022.

Jadranka Göttlicher | 21. l i p n j a ili 22. lipnja


Kažu da je došlo ljeto pa mu sviraju na visokim zgradama. Da mu budu bliže. Dole turisti bez maski. Pa ljeto je! Prebrojavaju ih. Čini se da ih ima, tih trkača za užitkom.

U Izraelu dječak s dugačkim zaliscima gleda pomrčinu Sunca. Dr Oz dovodi u emisiju doktoricu za kreme za sunčanje. Mali Berber uči savijati pokrivalo za glavu. Deve su se napile.

Ljeto u mnogim  jezicima znači i godina. Kad ono dođe, došli smo i mi. Kad ono ode, odosmo i mi. Ako ljeto ne dođe, gdje ćemo biti? Što će se nositi: točkice, pruge, bijelo, žuto? Ako ljeto ne dođe, hoće li pomrčina trajati vječno. Ako ljeto ne dođe, hoću li biti mlađa ili starija?

Ako ljeto ne dođe, znači da smo mu se smučili. Ne trebaju njemu obožavatelji. Zazlatilo bi ono ionako naša polja i zasladilo naše smokve, voćke bez cvijeta. Savilo bi gnijezda za sve ptice i natočilo med. Ove godine ljeto je nahrupilo jer od njega sada ne tražimo samo brončani ten i ljetnu ljubav. Tražimo da dokrajči ogavni zimski virus, da zaustavi neljudski rat i da napuni državne džepove. I onih što prodaju preskupu kavicu, nasprejane slike, vlažne sobičke i prelijepe plaže za pijani seks. 

Želim da dugo bude 21. ili 22.lipnja i da ne znamo je li ljeto došlo. Zaslužimo ga već jednom!


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.