Kolumne

srijeda, 1. lipnja 2022.

literarni natječaj udruge Mlada pera za sve osnovnoškolce i srednjoškolce Republike Hrvatske pod nazivom "Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!"Danas počinje još jedan literarni natječaj udruge Mlada pera za sve osnovnoškolce i srednjoškolce Republike Hrvatske pod nazivom Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!

Primijećeno je da učenici zapravo često ne poznaju svoj kraj i nisu svjesni turističkih  vrijednosti koje njihov kraj posjeduje. Često usredotočeni na mobitele i laptope ne primjećuju svoju okolinu i vrijednosti svog kraja. Današnje doba pandemije i izolacija to je samo pojačalo.

Višegodišnjim literarnim natječajima koje udruga organizira i objavama literarnih radova na portalu Top generacija primijećena je velika razlika u poznavanju zavičaja od učenika do učenika i pristupu tome od škole do škole.

Pozivamo osnovnoškolce i srednjoškolce da istraže neki običaj, predaju, turističku znamenitost, sakriven prirodni kutak, možda kako je nastalo ime mjesta ili čak zašto vjerujemo u neko sujevjerje ili nastanak neke neuobičajene riječi i napišu priču kojom nastoje uvjeriti nepoznatog turista da posjeti njihov kraj.

Dakle od djece tražimo da istražuju o povijesti svog kraja, nekog običaja, nekoj legendi , sami upoznaju svoj kraj i onda to kreativno prenesu strancu kojeg će privući da ih posjeti.

Jednostavno rečeno, biramo dječje turističke ambasadore!

Svi radovi bit će objavljeni na portalu udruge Top generacija.

Iako natječaj traje do 20.12. ove godine ljeto je tu, turistička sezona počinje i pravo je vrijeme da pozovete turiste u svoj kraj, a sva pravila natječaja dostupna su na ovom linku!

Podsjećamo i da traje natječaj za kajkavce, osnovnoškolce i srednjoškolce, Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?

Udrugu Mlada pera uvijek se povezuje s dječjim literarnim radovima no ona u svom programu i prema Statutu ima i poticanje na blogiranje osoba svih uzrasta te aktivno sudjelovanje u komentiranju društvenih, sportskih, kulturnih i socijalnih događanja.

U sklopu projekta I veliki i mali svoje slovo su dali kojim ćemo napraviti, uvjetno rečeno i pod navodnicima „literarno sukobljavanje“ generacije plus i literata osnovnih i srednjih škola pozivamo sve odrasle da nam pošalju svoju prozu i poeziju na kajkavskom narječju koja će biti objavljena na portalu udruge Mlada pera za generaciju plus Međimurje info u rubrici Kajkafski kotek.

Posvetit ćemo se i  pitanju influencera!

Influencer svojim učestalim istupanjem u javnosti utječe na javno mišljenje. Tko kaže da i generacija plus ne možeš biti influencer?
Portal Međimurje info udruge Mlada pera za generaciju plus daje priliku svima koji žele da određeno mišljenje o nekom (ne nužno dnevnom) događaju, svoj pogled na neki životni aspekt, svoje viđenje nekih društvenih pogleda, kritiku na nečije postupke ili ponašanje ili pak neku turističku recenziju pošalju za objavu na portalu Međimurje info u rubrici Kolumne – blogovi čitatelja.

I ,vupaš kaj naškrajbati kajkavskoga ali pak biti influencer?


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.