Kolumne

utorak, 10. svibnja 2022.

Mladen Pavković gostovao u Zaprešiću
U Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću u ponedjeljak, 9. svibnja gostovao je Mladen Pavković, novinar i književnik te predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

U razgovoru s voditeljicom Majom Jurenić, Pavković se prije svega osvrnuo na probleme hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata.

  • Kako vrijeme protječe, hrvatski branitelji i žrtve sve se više zaboravljaju, odnosno za njih se čuje jedino prigodom komemoracija. Žalosno je što još uvijek nemamo Muzej Domovinskoga rata ili Muzej ratnih fotografija, dok s druge strane „muzej“ ima gotovo „svaka“ ptica i razni „kukci“. Pored toga, knjige o stvaranju hrvatske države teško možete naći u knjižarama, a još manje u njihovim izlozima – rekao je.

Pavković je bio i urednik prvog hrvatskog vojnog lista „Gardist“, autor niza dokumentarnih filmova, ratnih izložbi, plakata, a objavio je i najviše u Hrvatskoj knjiga vezanih uz hrvatske branitelje.

Bio je ogorčen što Ministarstvo kulture i medija nema interesa za otkup knjiga vezanih uz hrvatsku povijest, a poglavito ne otkupljuje knjige koje pišu i objavljuju Hrvati koji žive izvan Domovine.

  • Žalosno je što nemamo pojima o onome što stvara većina hrvatskih emigranata. Prema njima se relativno često  ponašamo kao da „ne postoje“, a najviše ih zovemo kad nam treba nekakva pomoć. Mladi, ali i ne samo oni, sve se više iseljavaju iz Hrvatske, dok je iznimna rijetkost, ako se netko  tko je  godinama živio i radio vani vrati natrag.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.