Kolumne

nedjelja, 15. svibnja 2022.

Književna nagrada Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar: Žgadija


Prema izvornoj ideji književnika i novinara, predsjednika Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, Nikole Šimića Tonina, Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar pokreće književnu nagradu: ŽGADIJA.

Definicija riječi žgàdija ž zb., 1. rij. Gamad.; 2. pren. pejor. ljudi koji izazivaju gađenje; gadovi (po svojstvima značaja, po postupcima) [ova/ta žgadija]., Etimologija v. gad.

Nagrada će se dodjeljivati na dan Hrvatske knjige. Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja (dan prije svjetskog dana knjige). u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu. Marulićev je ep, kao prvo veliko autorsko djelo objavljeno na hrvatskom jeziku (do tada je pisao na latinskom), pomoglo stvaranju hrvatskog nacionalnog identiteta i hrvatske kulturne baštine. Dan hrvatske knjige je proglašen 1996. godine, odlukom Sabora Republike Hrvatske. Na isti dan 1900. godine, utemeljeno je Društvo hrvatskih književnika.

Književna nagrada ŽGADIJA, pandan je filmskoj nagradi Zlatna malina.

Zlatna malina, eng. Golden Raspberry Award ili skraćeno Razzie - nagrada koja se dodjeljuje za najgora filmska ostvarenja. Utemeljio ju je američki pisac reklamnih tekstova i publicist John J. B. Wilson 1981.

Književna nagrada ŽGADIJA će se dodjeljivati za najgora književna ostvarenja, plagijate, i druga neprimjerna ponašanja nedostojna književnika /ce.

Po raspisivanju natječaja, prijedloge mogu poslati pod punim imenom i prezimenom, svi RH književnici i oni koji to nisu. Prijedloge će razmotriti povjerenstvo određeno od strane HKD. Nagrada će se sastojati od Diplome – Proglasa, i objave u svim medijima.

Nikola Šimić Tonin

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.