Kolumne

subota, 2. travnja 2022.

Sonja Smolec | Objavljen roman “Pročitaj poruku” Zdenke Čavić


Već u nazivu Zdenkinog romana skrivena je poruka. Pročitati poruku znači i pročitati ovu knjigu. Njome se autorica pisanom riječi obraća, u ovom slučaju romanom za mlade, svima koji vole čitati prozna djela. Put afirmacije i učvršćivanja na književnoj sceni utire si autentičnim i prepoznatljivim izričajem.

U romanu prvijencu, nakon objavljenih kratkih priča, odabrala je ni malo lak zadatak. Pisati o mladima i za mlade. Mladi su još uvijek puni ideala, pa pisati o njima predstavlja krupan zalogaj. Na njega Zdenka pronalazi dgovor kako u relacijama njihove međusobne komunikacije, dilema i problema, tako i u odnosu prema obrazovanju i vlastitoj obitelji.

Knjiga govori o srednjoškolcima, njihovu odrastanju u doba korone i nakon nje, online nastavi, 5 G. mreži i njihovoj svakodnevici. U centru zbivanja je jedna srednja škola, njezini učenici i njihovo odrastanje u uvjetima smanjene socijalizacije, brige oko mature, problemi u odnosima s roditeljima i profesorima, te nastojanja za što bolju pripremu za budućnost. U romanu ima i nenadanih mističnih elemenata, ima zaljubljenosti i iznenadnih preokreta zbog trudnoće jedne od glavnih protagonistica. Čitav niz neočekivanih zapleta čini ga štivom koje se čita u jednom dahu i sigurno će naći put do ljubitelja pisane riječi.

Pun neočekivanih obrata, zapleta i raspleta o tome kako odrastanje mladih nije ni malo lako u doba korone. Pročitaj poruku je slojeviti roman u kom se osim naraštaja koji tek stasa, mogu naći njihovi prijatelji, roditelji i profesori, pa čak i njihove bake i djedovi. A začin svemu daje malo avanture i mistike, kao i poruka o životu samom. Moja je preporuka – pročitajte svakako Zdenkin roman „Pročitaj poruku.“

Naklada: Društvo "Kvaka", Velika Gorica 2021.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.