Kolumne

petak, 18. ožujka 2022.

Dragica Križanac | Dave Eggers: The Every

Krajem prošle godine objavljena je knjiga naslova: ‘The Every’, svojevrstan nastavak ‘The Circle’, prethodnog romana ovoga autora.

The Every je tvrtka slična Amazonu, u kombinaciji s Googleom i Facebookom, koja polako, ali sigurno dominira životima milijuna ljudi.

Glavni lik, aktivist bivši čuvar šuma, želi uništiti tvrtku u kojoj radi iznutra, kao zaposlenik. Ali individualni otpor ubrzo se pokazuje uzaludan s obzirom na moć američkog tehnološkog monopola.

Inače, ovaj američki autor je poznat po distopijskim znanstvenofantastičnim knjigama. Kako je rodjen i živi u San Franciscu, a tu su i stacionirane velike tehnološke tvrtke poput Facebooka i Googlea, zna iz prve ruke što se dešava tamo u svezi globalne digitalizacije.
Autor opisuje kako te tvrtke utječu na život njegovih vlastitih prijatelja. Od prijateljice koja se više ne usuđuje sama planirati svoj dan, pa do prijatelja koji po cijeli dan sjedi usamljen i meditira s trakom oko glave...

Dakle vlastita okolina inspirirala je Eggersa da napiše ovu knjigu.

Današnji način života zapravo plaši autora, pa čak i ljuti. Pita se: što je s nama ljudima? Njegov zaključak je uznemirujući. Mi nismo robovi robota, nismo ugnjetavani od strane zle vlasti. Mi smo sami sebi neprijatelji. Jer ne želimo izaći iz zone komfora. Vlasti i korporacije samo iskorištavaju našu pasivnost. Današnji čovjek je postao užasno nezanimljiv, dosadan. Mora sve biti isplanirano, ne podnosimo ništa da se desi spontano, to nas plaši i čini nervoznima. Sve moramo imati pod kontrolom, čak stalno jedni druge držimo pod kontrolom. Izgubili smo spontanost, radost, životna iznenadjenja nisu više ‘u modi’.

I mislimo da je to fantastično. Po njemu, vrijeme je da se iznova osmislimo. A to se mora učiniti na nekoliko razina. Jer ako ne želimo da naša jedina nada za bolji život bude svijet 3D simulacije, morat ćemo dobro pogledati kako dalje u realnom, fizičkom svijetu.

(U tom smislu, samo u Nizozemskoj, mora se dogoditi deset velikih promjena, koje bi vodile ka tome cilju, tvrdi Jan Rotmans, profesor na Sveučilištu Erasmus u Rotterdamu i autor nekoliko knjiga).

Ipak, mi čitatelji knjige, možda imamo sreće što ne živimo u San Franciscu, nego u EU. Upravo sada je u EU toliko zakona i inicijativa, da se sve više nagađa da bi Facebook (ili Meta) mogao potpuno nestati iz Europe.
Čovjek nije stvoren da živi u paralelnom svijetu i život gleda kroz Facebukove naočale, nego da otvori oči, srce i um i odbaci sve manipulatore i filantrope ovoga svijeta. Da ne bi ostao bez duše.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.