Kolumne

nedjelja, 19. rujna 2021.

Dodijeljene nagrade za priču “Marko Martinović Car 21”


18. 9. 2021., Su završeni Peti Dani Marka Martinovića Cara 2021., Sa književnom Tribinom Marko Martinović – U carstvu riječi i svečanom dodjelom međunarodne nagrade za priču koja nosi ime ovog istaknutog književnika koji je živio i stvarao u Vitezu.

Tribinu za nastavnike materinskog jezika i književnosti i učenike organizirala je književnica Sanja Babić Đulvat uz suradnju profesorice Renate Toljuši, a sudionike je pozdravio dopredsjednik središnje uprave Josip Krićanović.

Poslije tribine održana je svečanost dodjele međunarodne književne nagrade za priče (standardnu priču od 5 kartica ili oko 8000 znakova) MARKO MARTINOVIĆ CAR.

U ime organizatora i domaćina nazočne je pozdravila predsjednica podružnice HKD Napredak Vitez Gordana Mišković, a u ime Središnje uprave HKD Napredak, koja ovu manifestaciju drži među najvažnijim u svom kalendaru, i koje je izdašno potpomogla održavanje iste, obratio se član središnje uprave Franjo Bratić.

Žri od tri člana imenovan je 16. 8. 2021. godine u 18 :15.,  minuta na sjednici UO HKD Napredak Vitez izvlačenjem iz šešira od predloženih 6 članova žirija (o čemu postaji autentičan snimak).

U prvom krugu svaki član žirija vršio je bodovanje eurovizijskim sistemom 23 priče  prema Pravilniku za dodjelu nagrade koji propisuje neovisno ocjenjivanje svakog člana Tako je izlučeno  10 priča koje su ušle u širi izbor.

U drugom krugu glasovanja žiri u sastavu doc. dr. Larisa Softić-Gasal, (Tuzla) , Tihomir Jovanović Tika (Beograd) i Nikola Šimić Tonin (Zadar), dodijelio je bodove eurovizijskim sustavom kojim su morali ocijeniti svih deset priča koje su ušle u drugi krug, a zbrajanjem tih bodova došli smo do poretka odnosno do priča za prvo, drugo i treće mjesto a to su:.

1 mjesto priča  Uz ponizni šapat mog srca  pod šifrom: KAD MLIDIJAH UMRIJETI, 2. mjesto priča Vuk u koži kunića pod šifrom: DUGE UŠI, 3. mjesto priča Jednokratna pomoć  pod šifrom: 1.9. TDI

Žiri je pohvalio još priče: Što je vidio Bepo pod šifrom PRIJE 100 GODINACrveni car pod šifrom PLAVI PISAC, Ona se zove Branka pod šifrom PETAR PAN i Putopis prošlosti komšije Dimitria pod šifrom REANIMATOR UMA,

Dr Larisa foftić gasal je pročitala obrazloženje žirija: 

  1. Mjesto šifra: KAD MLIDIJAH UMRIJETI

Priča Uz ponizni šapat moga srca donosi nam tešku temu, koju je autorica baš autentično iznjedrila. Reklo bi se da je to ona tipična bosanska priča o kojoj se ne priča ali ona korespondira sa univerzalnom pojavom konverzije i konvertita. Priča pod nazivom “Uz ponizni šapat moga srca” satkana je kroz epistolarnu formu. Stilski ujednačena napetost koja daje energiju koncepciji priče, iznjedrila je metafizičku strukturu podobnu da itekako zadrži čitaočevu pozornost. Ona/priča se bavi temeljnim pitanjima, načinima osvete životu i društvu koga i u kojem živimo. No, priča ne može u potpunosti obuhvatiti problem a posao pisca jeste da pomoću volje i talenta usklađuje kaotičan svijet.

2. mjesto šifra DUGE UŠI

U priči Vuk u koži kunića nema drugih likova do glavnog junaka koji se bori sa svojim sjećanjima i vlastitim demonom. I u ovoj priči ima neke mistike i na momente nam se čini da zaista postoji neki demon koji glavnog junaka sprečava u njegovim željama. Čitava priča je je vješto ispričana bez dijaloga i drugih likova, osim onih u sjećanju.

Ova priča metaforički otkriva ključ življenja na našim prostorima, u našoj kući/zemlji. Pretjerana bliskost nas, poručuje priča, bocka jer svi imamo bodlje, ali odmicanjem umiremo od hladnoće te smo prinuđeni pronaći adekvatno rastojanje. Pitanje i odgovor nam daju jednu cjelinu koja je istodobno i prostorna i logička:

         Da nemaju bodlje, to bi bilo lako, ali bodljikava prasad imaju duge i oštre bodlje. Kad se zbiju u gomilu, bodu jedno drugo.  To nije dobro. A nije dobro ni kad im je hladno. Zato se bodljikava prasad dugo  muče dok ne nađu neko zgodno rastojanje: da budu jedno uz drugo a da se ne bodu.

3. mjesto šifra 1,9 TDI

Priča JEDNOKRATNA POMOĆ je iz nekoliko sličica građenja priča o nesporazumu i zabuni običnih ljudi, likova s periferije, o kakvima je Marko Martinović često pričao. Ona se ne bavi velikim temama ali na uvjerljiv način ocrtava nesporazume koje proizvede poštar kojega mrzi  odnijeti poštu u udaljeni dio sela gdje je put loš, te to odgađa za nekoliko dana. Lik koji čeka jednokratnu pomoć u tih nekoliko dana preživljava i proganjanje ljubomornog muža zbog riječi legla, misleći na jednokratnu socijalnu pomoć. Pitka priča koja s apostrofima pokušava dočarati škrti govor ljudi koji su se zabavili o sebi i svojoj egzistenciji.

Članovi žirija: Dr. Larisa Softić Gasal, Tihomir Jovanović Tika, Nikola Šimić Tonin.

Književnik Anto Zirdum, kao tajnik žirija, otkrio nam je tko su pobjednici:

1 mjesto – priču  Uz ponizni šapat mog srca napisala je ESMA BANDIĆ-SOFTIĆ iz Travnika

2. mjesto – priču Vuk u koži kunića napisao je DUŠAN MIJAJLOVIĆ ADSKI  iz Niša

3. mjesto – priču Jednokratna pomoć  napisala je IVONA GRGIĆ iz Tuzle

Nagrade je uručila   Helena Witkin, kćerka pokojnog Marka Martinovića. U glazbenom dijelu svoj obol dali su članovi napretkovog RITER ETNO orkestra.

Nikola Šimić Tonin

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.