Kolumne

četvrtak, 8. srpnja 2021.

Šest finalista V.B.Z. književne nagrade 2021.📒



Tko će dobiti 100.000 kuna za najbolji neobjavljeni roman
 
Za V.B.Z. književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2021., koja se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100.000 kuna, do 20. veljače 2021., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljena su 142 rukopisa pod šifrom. U drugom krugu selekcije članovi V.B.Z.-ova žirija Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš među 12 polufinalista odabrali su šest romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih. To su:

1. šifra: 11STRANACA
roman: Huk ptičice

2. šifra: Keti II
roman: Da vrag zna gdje će slomiti nogu

3. šifra: Kris Kelvin
roman: I ako predugo gledaš u ruševine

4. šifra: Lukoluna Milera
roman: Na tom Zvrku, jedan krug

5. šifra: Marul
roman: Vražja trobojnica

6. šifra: Škeljzen
roman: Jedno proljeće

Nagrada se dodjeljuje već sedamnaesti put i dosad su je dobili brojni poznati pisci iz regije, ali i autori koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni. V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike pa su u posljednje dvije godine dosadašnji pobjednici „Katarina, Velika i Mala“ Olje Knežević i „Divljakuša“ Marine Šur Puhlovski objavljeni i na engleskom jeziku, nedavno je „Brdo“ Ivice Prtenjače objavljeno na njemačkom, a upravo se spremaju još neki prijevodi pobjedničkih romana na velike jezike.

***
Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto, što je najveći financijski iznos za jednu književnu nagradu u cijeloj regiji autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

***
Proglašenje dobitnika V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2021. i iznosa od 100.000 kuna bit će u rujnu na Vrisku, sajmu knjiga i festivalu autora u Rijeci.
 
***
Zahvaljujemo svim sudionicima i veselimo se što ćemo nizu uspješnih romana uskoro dodati još jedan odličan naslov!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.