Kolumne

utorak, 4. svibnja 2021.

Natječaj i kolumna "Haiku krugovi"

 
Smjernice i pravila kolumne i natječaja „HAIKU KRUGOVI“


Na natječaju mogu sudjelovati svi autori koji pišu haiku na hrvatskom jeziku. Prihvatljivi je isključivo 1 prethodno neobjavljen i originalan haiku. 

Tematski je natječaj za svibanj 2021. posvećen Olimpijskim igrama u Tokiju - sve što je vezano za zlato / sunce ili pokret.

Potrebno je navesti ime i prezime, adresu,  grad kao i državu koji predstavljaju  indeks autora.

Prijave se  šalju na  e-mail adresu: haikukrugovi@gmail.com

Prijava (1 haiku i podaci trebaju biti pisani u Times New Roman formatu, veličina slova 12 s proredom 1,5) se šalje  isključivo u tekstu maila, a ne u formatiranom privitku (doc. ili docx. formatu,  odnosno pdf). Takve prijave se neće razmatrati. 

Rok za podnošenje  prijava je od 5. svibnja do 25. svibnja 2021. godine.

Po izboru uredničkoga tima u skladu s navedenim smjernicama i propozicijama na početku mjeseca će se izabrati 3 najbolja haiku rada i nagraditi prigodnim knjigama i diplomama. Samo autori triju najboljih haiku radova prema izboru uredništva „Haiku krugova“ će biti obavješteni mailom u predviđenom roku.

Najbolja tri haiku rada uz kratka obrazloženja prema odluci uredništva "Haiku krugova" bit će objavljeni na portalu Lanterna magazina:


https://lanterna-magazin.net/


Pozdravljaju se moderni haiku slobodnog stila i haikun koji se pridržavaju slogovne strukture 5-7-5 uz korištenje „sezonske riječi“ ili „kiga“ . Uredništvu je mnogo važnije da pjesma utjelovljuje duh haikua nego da se prilijepi za određeni strukturirani oblik pjesme. Na pjesniku je da pronađe oblik koji mu odgovara.

Iako neizmjerno uživamo u senryu, želimo se usredotočiti na haiku. Postoje, naravno, pjesme koje pripadaju u područje između dva žanra. Neke ćemo od njih sigurno odabrati ako se čini da je njihov duh u skladu s našim smjernicama.


Pjesme koje su prethodno objavljene u tiskanom izdanju ili na internetu, uključujući objavljivanje na osobnim web stranicama (Facebook, Instagram…) blogovima,  ili javnim forumima, neće biti uzeti u razmatranje. Bilo koji rad koji se može pronaći u web pretraživanju smatra se prethodno objavljenim. Dostavljene pjesme moraju biti izvorno djelo pjesnika koji se prijavljuje i ne smiju biti razmatrane u bilo kojoj publikaciji ili haiku natječaju. Plagiranje se neće tolerirati. 


Važne odrednice za pisanje kvalitete haiku poezije


Evo nekoliko osobina koje Uredništvo smatra ključnima za haiku:


1. Uvećani sadašnji trenutak (neposrednost osjećaja)

2. Prožimanje izvora nadahnuća (nema prostora između promatrača i promatranog „haiku trenutka“)

3. Jednostavne, nekomplicirane slike

4. Uobičajeno korištenje jezika

5. Pronalaženje izvanrednoga u "običnim" stvarima

6. Objektivno izražavanje "haiku trenutka", a ne kroz objašnjenjavanje: poziv intuiciji, a ne inteleligenciji.

7. Ljudska je prisutnost u redu ako se prikazuje kao arhetipski, skladan dio prirode (ljudska bi se priroda trebala stopiti s ostatkom prirode, a ne dominirati u prvome planu)

8. Humor je u redu, ako je u skladu s "karumi" (lakoćom) - ništa pretjerano pametno, cinično, komično ili raskalašeno.

9. Osjećaj za melodičnost jezika (učinkovita uporaba ritma i poezije)

10. Osjećaj za određeno mjesto unutar ciklusa godišnjih doba



Urednički tim kolumne i natječaja „HAIKU KRUGOVI“:

Sanela Pliško, Pula

Dejan Pavlinović, Pula

Goran Gatalica, Zagreb


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.