Kolumne

četvrtak, 11. veljače 2021.

Tatiana Filipović | Dobro je činiti dobro

 

Potaknuta ponovnim gledanjem američke drame iz 2000. godine ''Pay It Forward'' dobila sam malo inspiracije za pisanjem na tu temu. Film se temelji na istoimenom romanu Catherine Ryan Hyde, a režiju potpisuje Mimi Leder. Radnja filma događa se u Las Vegasu, gdje je 11-godišnji Trevor McKinney ( Haley Joel Osment ) idejni tvorac pokreta dobre volje poznatog kao "šalji dalje". Da ne spoilam ovaj krasan film sa prekrasnom porukom, puštam vam na volju da ga pogledate ako već niste.

''Šalji dalje'' (engl. pay it forward'') jednostavno znači uzvratiti dobrotu primljenu dobrim djelom nekom drugom. Kako se ono kaže: ''Dobro se dobrim vraća''. Netko će me sada nazvati naivnom, ali ne marim. Puno puta sam se uvjerila u istinitost ove tvrdnje i to posebno da dobro stiže kad se najmanje nadamo, osobito ako smo nekome pomogli bezuvjetno. 

Nedavno sam pročitala tekst Bobe Duđerije kojim, između ostalog kaže da ''treba činiti dobro do iznemoglosti, treba užasnuti svemir dobrotom''. Nazovite me opet naivnom, ali tekst me naježio od glave do pete. Apsolutno se slažem s njom. Ovaj svijet je užurban i manje više svi su u nekom svom svijetu, u nekim svojim mislima. No, možemo se zapitati, kakvu emociju u nama izaziva činjenje dobra? Ako mene pitate, činjenje dobra mi vraća osmijeh na lice. 

Sreća je u malim stvarima. Meni puno znači kad npr. stojim u redu u dućanu na blagajni i tada mi osoba ispred kaže: ''Možete slobodno prije mene''. To je možda sitnica, ali puno znači. Kad vas netko tako pusti ispred na blagajni, zahvalite se i učinite isto nekome drugome, nekome nepoznatome. U tome je poanta ''šalji dalje''. Naravno da ćemo pomoći i osobama koje volimo i koje nam puno znače, ali lijepo je pomoći i nekome koga možda više nikad nećemo vidjeti. Ne znam nikoga tko se loše osjećao zato što je nekome pomogao. 

Kako očekivati da nam netko čini dobro ako hodamo svijetom kao mrgudi i mi ne želimo pomoći? Svi imamo loših dana, svi imamo neke svoje unutarnje borbe i previranja. Kaže Boba da treba činiti dobro i onda kada činjenje dobra nema smisla. Ako mene pitate, činjenje dobra ima smisla uvijek i zauvijek. 

Zahvalna sam što poznajem jednu meni jako dragu osobu koja me uvijek oraspoloži, popravi mi i najlošiji dan. Nadam se da i on zna koliko to njegovo činjenje dobra i meni čini dobro. Dobro se dobrim vraća, iako to ponekad ne vidimo, iako ponekad treba jako puno vremena da nam se to dobro vrati. Ali…. bez obzira na to treba činiti dobro, bezuvjetno i od srca. Zato ''šalji dalje'' dobro i usreći nekoga, a pri tome se dobro osjećaj i ti. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.