Kolumne

četvrtak, 24. prosinca 2020.

Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova doniralo knjige u vrijednosti 17.000 eura


vrijeme: 23.12.2020.
mjesto: Rijeka / Istra


Poticanje učenja talijanskog jezika i kulture u Hrvatskoj oduvijek je imalo potporu obrazovnog sustava, osobito u Istri. Promociju talijanskog jezika redovito podupire i talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje koje je ovaj tjedan doniralo 22 paketa knjiga na talijanskom jeziku u vrijednosti od 17 tisuća eura osnovnim i srednjim talijanskim školama na području Rijeke i Istarske županije.

Donaciju su realizirali Veleposlanstvo Republike Italije i Talijanski institut za kulturu na čelu s veleposlanikom Nj. E. g. Pierfrancescom Saccom. Ulaganje u promociju talijanske kulture i jezika, u djecu i mlade, ali i obrazovni sustav, smatraju iznimno bitnim. „Ova donacija je još jedan primjer koliko Italija cijeni i podupire sve koji vole i uče Danteov jezik“, izjavio je ovom prilikom talijanski veleposlanik, Nj. E. g. Sacco.

U zabavnom talijanskom štivu uživat će učenici osnovnih škola „Dolac“, „San Nicolò“ i „Gelsi“ iz Rijeke, „Giuseppina Martinuzzi“ iz Pule, „Vodnjan“ iz Vodnjana, „Edmondo De Amicis“ iz Buja, „Bernardo Benussi“ iz Rovinja te učenici srednjih škola iz Rijeke, Rovinja i „Dante Alighieri“ iz Pule.

Talijanski institut za kulturu u Zagrebu i na druge načine promovira talijanski jezik pa tako redovito financira stručne tečajeve namijenjene profesorima talijanskog jezika osnovnih i srednjih škola kao i profesorima pet sveučilišnih Odsjeka za talijanski jezik. Svake godine se također financijski podupire rad spomenutih odsjeka. Već duži niz godina provodi i program nazvan „Talijanski jezični laboratorij“ preko kojeg je samo ove godine talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje zagrebačkim školama doniralo više od 300 tisuća kuna. U navedenom projektu trenutačno sudjeluje 18 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u kojima se uči talijanski jezik, a sredstva su namijenjena organizaciji susreta izvornih talijanskih govornika i učenika odabranih škola s ciljem realizacije interesantnije, dinamičnije i uspješnije nastave.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.