Kolumne

četvrtak, 17. prosinca 2020.

Naklada Lumen | 'Sumrak' – 'Ponoćno sunce' Stephenie Meyer objavljen je na hrvatskom jeziku


url: https://www.lumenizdavastvo.hr/

Jedan od najiščekivanijih nastavaka nekoga književnog serijala, 'Ponoćno sunce' Stephenie Meyer, objavljen je na hrvatskome jeziku u izdanju Lumena i u prijevodu Marka Marasa, a dostupan je u knjižarama i u webshopu Školske knjige.

Ako znamo da je u prvih tjedan dana nakon objavljivanja izvornika prodano čak milijun primjeraka, čime je Ponoćno sunce u samome startu postalo bestseler, nema nikakvih dvojbi da se Sumrak-manija nastavlja.

Tinejdžerska histerija započeta 2005. godine izlaskom romana Sumrak prerasla je u pop-kulturni globalni fenomen. Obožavateljice su čak spavale u šatorima ispred knjižara kako bi dočekale idući nastavak. Nakon što je prvi film počeo obarati rekorde na blagajnama, oduševljene gledateljice nabavljale su sve u vezi s knjigama i filmom, pa čak i krevete s kartonskom replikom Roberta Pattinsona.

Romani serijala Sumrak, suvremeni klasici o pravoj i gotovo nemogućoj ljubavi između srednjoškolke Belle Swan i vampira Edwarda Cullena, očarali su milijune čitatelja diljem svijeta i pomaknuli granice žanra književnosti za mlade. Prema romanima Sumrak, Mladi Mjesec, Pomrčina i Praskozorje snimljeni su i vrlo uspješni filmovi s Kristen Stewart i Robertom Pattinsonom u glavnim ulogama.

Nezaboravna priča o besmrtnoj ljubavi između Belle i vampira Edwarda u Ponoćnom suncu dobiva nov i mračan obrat. Svi dosadašnji romani napisani su iz Belline perspektive, a sad ćemo napokon čitati Edwardovu priču. Susret s Bellom najpotresniji je i najneobičniji događaj koji je Edward doživio u svojem vampirskom životu. Nove, očaravajuće pojedinosti o njegovoj prošlosti i dubina njegovih misli odaju nam zašto mu je ljubav prema Belli najveća kušnja u životu. Bude li slijedio svoje srce, svoju žudnju, Bellu će dovesti u opasnost. Može li živjeti bez Belle?

„Serijalom romana Sumrak Stephenie Meyer redefinirala je odrednice horora s vampirima dovršivši proces koji je započela Anne Rice koja je vampirima ubrizgala zavodljivost. Implementirajući nadnaravne vampirske i vukodlačke moći na područje tinejdžerske literature, Stephenie Meyer razigranim je stilom uspjela stvoriti djelo koje je steklo status književnog fenomena i koje još uvijek magično privlači nove čitatelje”, izjavila je urednica knjige Miroslava Vučić te istaknula da je serijal Sumrak preveden na 37 jezika. 

Uz serijal Sumrak, Stephenie Meyer napisala je romane U sebi i Kemičarka. Potonji je objavljen u prijevodu Damira Biličića 2017. u Lumenu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.