Kolumne

četvrtak, 29. listopada 2020.

Objavljen hrvatski prijevod knjige A. Compagnona 'Antimodernisti'

 

vrijeme: 28.10.2020.


Hrvatski prijevod knjige francuskoga povjesničara književnosti Antoinea Compagnona 'Antimodernisti - Od Josepha de Maistrea do Rolanda Barthesa' objavila je Matica hrvatska.

Knjiga "Antimodernisti" cjelovit je prikaz antimoderne tradicije u francuskoj kulturi u posljednja dva stoljeća, napominje nakladnik i dodaje kako Compagnon upozorava da antimodernisti nisu konzervativni i reakcionarni pisci, nego moderni pisci, poput Baudelairea, Valeryja ili Prousta, pisci koje danas smatramo klasicima moderne književnosti, ali koji su prema moderni osjećali izrazitu odbojnost.
 
Naglašava kako je duga tradicija antimodernizma u Francuskoj nasljeđe Francuske revolucije koja započinje s Josepheom de Maistreom, a završava s Rolandom Barthesom.
 
Antimodernistička tradicija jednako je, ocjenjuje, stara kao i modernitet te dodaje kako je uvjerljiva Compagnonova teza da moderno i ne postoji bez antimodernoga, ali da su antimoderni više slobodni od modernih jer su nezadovoljni modernom i jer se ne mogu pomiriti sa zahtijevanim gubitkom prošlosti.
 
U prvom dijelu knjige autor analizira šest temeljnih figura antimodernizma - kontrarevoluciju, protuprosvjetiteljstvo, pesimizam, istočni grijeh, uzvišeno i grdnju, otkrivajući ih prije svega kod De Maistrea, Chateaubrianda i Baudelairea.
 
U drugom dijelu pozornost usmjerava na zanemarene velike antimoderniste 19. i 20. stoljeća, kao što su Lacordaire, Léon Bloy, Charles Péguy, Albert Thibaudet, Julien Benda, Julien Gracq i Roland Barthes jer se antimoderna nit može pratiti sve do danas.
 
Pri tom, napominje, Compagnon upozorava da povijesne antimoderniste ne treba brkati s danas raširenim pripadnicima raznih antimodernih pokreta jer bi u svijetu 21. stoljeća, ugroženom raznim fundamentalizmima, biti doista antimoderan, odnosno vremenu neprilagođen, značilo paradoksalno, pružiti otpor antimodernoj doksi koja se sve više pretvara u ideologiju i braniti vrijednosti prosvjetiteljstva, koje se često uzimaju olako. 
 
Knjiga "Antimodernisti - Od Josepha de Maistrea do Rolanda Barthesa" (428 str.) podijeljena je na dva dijela - ideje i ljudi. Knjigu je s francuskoga na hrvatski jezik preveo Marko Gregorić.
 
Povjesničar književnosti, pisac i književni kritičar Antoine Compagnon je rođen 1950. u Bruxellesu. Radi kao profesor francuske književnosti na Collège de France u Parizu te kao profesor francuske i komparativne književnosti na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Autor je dvadesetak znanstvenih knjiga o renesansi, književnosti devetnaestog i ranog dvadesetog stoljeća te o teoriji književnosti i povijesti književnih teorija. (Hina)
 
 Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.