Kolumne

ponedjeljak, 12. listopada 2020.

Književna nagrada Imena Klemensa Janickog Ianicus Valeriu Orliću i Anti Gregovu Jurinu

 
Izuzetna priznanja pjesnicima Zadarske županije, članovima Hrvatskoga književnoga društva i HKD Ogranak Zadar: Valeriu Orliću i Anti Gregovu Jurinu, ugledna poljska nagrada za književnost.

Bydgoszcz, 7. siječnja 2020. PROTOKOL SA SJEDNICE ZA DODJELU KNJIŽEVNE NAGRADE IMENA KLEMENSA JANICKOG IANICUS

6-og siječnja 2020 godine u Bydgoszczy sastala se Skupština za Književnu Nagradu im. Klemensa Janickog Ianicus. Razmotreno je 10 pjesničkih radova za priznanje Nagrade, od kojih su odabrana dva. Nakon glasanja donesena je jednoglasna odluka priznanja Nagrade im. Klemensa Janickog sljedećim piscima iz Hrvatske: Valeriu Orlić i Anti Gregov Jurin.Skupština naglašava visoku književnu razinu laureata i njihovu strast u oslikavanju unutarnijih svijetova. Nagrada im. Klemensa Janickog je osnovana na inicijativu Jana Goreca-Rosinskog početkom 90 godina XX stoljeća a dodjeljivana je bila od strane tromjesečnika ‘’Metafora’’. Nakon smrti urednika tog časopisa Nagrada je prešla pod okrilje filološko-artističkog tromjesečnika ‘’Tema’’ koji ju dodjeljuje svake godine. Nagrada promovira originalno artističko stvaralaštvo u umjetnosti, književnosti i glazbi a također u okviru novinarske djelatnosti. Klemens Janicki (Ianicus) bio je renesansni humanist, porijeklom iz Januszkova blizu Znina. Potjecao je iz siromašne obitelji, a nakon što je napustio rodnu kuću pohađao je škole u Gnieznu i u Poznanju. Školovao se na Akademiji Lubranskog u Poznanju, stekao je mentorstvo Jana Dantyška, biskupa Stanislava Hozjuša, nadbiskupa Andrzeja Krzyckog, kojemu je bio tajnik u 1536g. 

Kao priznanje za zasluge u latinskoj književnosti, Krakovski vojvoda Petar Kmita primio ga je u svoj dvor te mu je omogućio svestran razvoj. Iz ovog razdoblja potječu politička djela, pjesme, žaljenja i epigrami Janickog. Imućan pokrovitelj omogućio mu je odlazak u Padovu gdje 1540 godine doktorirao filozofiju na Padovskim Sveučilištu. Ivan Pavao III dodijelio mu je pjesničku nagradu te titulu: Poetae Laureatus. Nakon povratka u rodni kraj uspiješno je stvarao djela različitih žanrova. Preminuo je 1543g. u Krakovu.

U sastav skupštine Književne nagrade im. Klemensa Janickog ušlo je puno utjecajnih ličnosti poljskog kulturnog života, među ostalim: Petar Kuncewicz, Jan Gorec-Rosinski, Jerzy Sulima Kaminski, Andrzej K. Waskiewicz, Nikos Chadzinikolau. Laureati su bil među drugima: Jidi Majia (Kina), Tie Ning (Kina), Vania Angelova (Bulgaria), Julian Kawalec, Erna Rosenstein, Leslaw M. Bartelski, Wojciech Siemion, Edward Redliński, Andrzej K. Waśkiewicz, Jerzy Puciata, Eleonora Harendarska, Andrzej Baszkowski, Marianna Bocian, Urszula Guźlecka, Jerzy Szatkowski, Zdzisław Prus, Jerzy Grundkowski, Kalina Izabela Zioła. Predsjednik sjednice za književnu Nagradu im. Klemensa Janickog Ianicus,  Prof. Dr Dariusz Tomasz Lebioda.

Čestitam dragim Prijateljima!

Nikola Šimić Tonin

 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.