Kolumne

četvrtak, 4. lipnja 2020.

Preminula je Milena Benini, hrvatska kniževnica i prevoditeljica


Milena Benini,
fotografija preuzeta s Facebooka
Nakon duge i teške bolesti, danas 4.6.2020. preminula je Milena Benini, rođena 1966. u Zagrebu.

Obrazovala se u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, slušala je francuski i komparativnu književnost te novinarstvo na Zagrebačkom sveučilištu. Diplomirala je komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu.  

Pisati je počela još u osnovnoj školi, a prvu priču objavila je u Siriusu kad joj je bilo 14 godina. Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Siriusu, Vijencu, Op.A., Zarezu, Ubiqu i dr. Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity, 69 Flavor of Paranoia, itd. Godine 1999. bila je među finalistima izbora za najbolju priču objavljenu na internetu (Best of the Rest) s pričom Without the Middle (Priča bez sredine, kasnije objavljena na hrvatskom u zbirci Jednorog i djevica).

Koautorica je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 (ur. Darin Park i Tom Dullemond, Dragon Moon Press, Calgary, 2003), sad već u drugom izdanju, gdje je napisala poglavlje Fantasy Without Clichés-Writing Effectively, te The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact (ur. Dave E. Law, Dragon Moon Press, Calgary, 2007), s poglavljima Attack of the Monster Plot: Ideas, Settings and Plots te I Don’t Know That Bug-Eyed Monster from Adam: Clichés in SF. Ova je knjiga inače dobila i nagradu Eppie kao najbolja elektronička knjiga godine.

Dobitnica je i više domaćih nagrada, uključujući i najukusniju hrvatsku nagradu, pršut, za pripovijetku Prva koluna Margulje Krsnice na Istrakonu 2009., te SFERU za romane Kaos, objavljen u nastavcima u Futuri 1998. godine (izdan u formi knjige 2017. godine pod imenom Djeca vječnosti i kaosa) i Prodavač snova 2016. godine. Tradiciju objavljivanja romana u nastavcima nastavila je i na svom blogu Milerama, gdje je 2008. godine besplatno objavila prvi tom fantastičnog romana Svećenica Mjeseca, kojeg je kasnije kao knjigu izdala Zagrebačka naklada 2014. godine. Na blogu je objavljivala i svoja razmišljanja o žanru, ženama i politici, a pisala je i za portale NOSF i Cunterview.

Prevela je Vodič kroz galaksiju Douglasa Adamsa kao i mnoge druge ZF-autore i autorice, a radila je i na mnogim stripovima.

1 komentar :

Unknown kaže...

Neka joj je laka zemlja.
Žao mi je..
Mira Jungić

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.