Kolumne

utorak, 12. studenoga 2019.

Preminuo je legendarni Martin Sagner – Dudek (88)


Legendarni Martin Sagner bio je i sudionik Domovinskoga rata, istinski domoljub i veliki glumac

Redatelj Antun Vrdoljak odmah nam je s tugom rekao: bio je veliki čovjek, glumac i domoljub. A to smo čuli i od drugih.

Rođen je u Podravini (Novigrad Podravski, 11. kolovoza 1932.), a s iznimno uspješnim ulogama, poglavito u tv-serijama "Gruntovčani" i "Mejaši" proslavio je i svoj rodni kraj, pa se slobodno može reći da je nakon slikara Ivana Generalića i humaniste dr. Žarka Dolinara ovaj dramski umjetnik najpoznatiji "Podravac u svijetu". Dva puta bio je i saborski zastupnik (HDZ), a pamti se da je i 4. rujna 1993. položio kamen temeljac za Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.
Nema tome dugo, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskoga rata 91. (UHBDR91.), na čijem sam čelu, predložila ga je i za nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.

  • Dosad sam primio niz nagrada i priznanja, ali ova mi je osobito draga, tim više što su me se sjetili hrvatski branitelji, a podržali vijećnici Skupštine Koprivničko-križevačke županije. No, napišite svakako i to da od svega što sam kao umjetnik u životu ostvario, ipak mi je najdraže što sam bio dragovoljac Domovinskoga rata, što sam bio među prvima kad je trebalo, što sam i ja dao doprinos u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države – rekao nam je Martin Sagner, prigodom dodjele ovog priznanja.

Ostavio je neizbrisiv trag u mnogim tv serijama, kazališnim predstavama i filmovima, ali uloga Dudeka u seriji „Gruntovčani“, koja je snimljena prije svega zahvaljujući piscu Mladenu Kerstneru i uredniku HTV-a Pavlu Paji Kanižaju nadmašila je sva njegova umjetnička ostvarenja.

Neponovljivo

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.