Kolumne

ponedjeljak, 14. listopada 2019.

V.B.Z. predstavlja | Mani Gotovac: Rastanci



Poštovani,
pozivamo vas na promociju knjige
MANI GOTOVAC
RASTANCI
u četvrtak 17. listopada u 19 sati u baru Botaničar, Trg Marka Marulića 6, Zagreb.
Na promociji sudjeluju Andrea Zlatar, Zoran Ferić i Drago Glamuzina.

Veselimo se Vašem dolasku.

Biblioteka: Ambrozija
Urednik: Drago Glamuzina
Godina izdanja: 2019.


LJUBAVNA PRIČA VEĆA OD ŽIVOTA!

Jedan muškarac, jedna žena: ljubav, strast, žudnja. Jednostavno život, život koji započinje tjelesnom žudnjom, gotovo glađu za drugom osobom. On želi nju, ona želi njega. Tijekom godina, tijekom desetljeća, dolaze i odlaze jedan drugome, strast postaje ljubav, pa prijateljstvo. No žudnja nikada ne nestaje: samo su trenuci bliskosti sve rjeđi, a pauze između njih sve dulje. Veza koja je započela sastancima pretvara se u niz rastanaka. Prekidi su uzaludni, ali rastanci neizbježni. I ostaje teško pitanje: što smo propustili? Gdje, kada? Za Mani Gotovac to znači: u ljubavi, dakle, u životu.

Andrea Zlatar

Novi roman Mani Gotovac potresna je i beskompromisna priča o cjeloživotnoj ljubavi u kojoj nastupaju brojne velike figure naše kulturne scene od sredine sedamdesetih do danas. Premda se bavi onim najkompleksnijim i najsuptilnijim vezama među ljudima – koje nikad do kraja ne razumijemo ali zbog kojih živimo - roman je ispisan furiozno, a tako se i čita, u dahu. A to se može samo s iznimnim spisateljskim umijećem, koje uspijeva uhvatiti i prikazati i ono što se nikako ne može racionalno objasniti i raščlaniti. Mani Gotovac napisala je veliki ljubavni roman, ali istovremeno i fascinantnu kroniku jednog vremena i nekog boljeg, finijeg, građanskijeg Zagreba.

Drago Glamuzina

Sve počinje prekidom. Zapisao je  Paul Valéry. Vani sipi hladna kiša. Cmizdri, malo pada, malo ne. Otvaram kišobran, zatvaram ga. Vlažno je, nelagodno.  Kao da je ta kiša više u tijelu nego u oblacima. Moja prijateljica na putu od Marulićeva spomenika pa do Mihanovićeve još desetak minuta melje najnovije tračeve. Kažem joj da žurim.  Ne čuje me, ne čujem je. Melje. Pozdravljam, ponavljam - žurim. Hodam sporo. Iznenadio me jutros mobitel. Negdje oko 11 sati. Zapravo SMS. „Čekam te u Esplanadi na večeri.  Budi točna.“
(odlomak iz romana)


Mani Gotovac

Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. godine. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta (HNK Split i HNK Rijeka).

Objavila:
• Tako prolazi Glorija, Zagreb, 1984. (knjiga teatroloških eseja)
• Dubrovačke mišolovke, Zagreb, 1986. (knjiga teatroloških eseja)
• Fališ mi. Prva knjiga: zima/proljeće, Zagreb, 2010. (autobiografski roman)
• Fališ mi. Druga knjiga: jesen/ljeto, Zagreb, 2011. (autobiografski roman)
• Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi, Zagreb, 2013. novo nadopunjeno izdanje (autobiografski roman)
• Ma koji život, ma koji teatar, Zagreb, 2014. (zapisi iz života i kazališta)
• Snebivaš me, Zagreb, 2015. (roman)
• Ćutim te, Zagreb, 2017. (roman).


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.