Kolumne

nedjelja, 23. lipnja 2019.

Sve je to u glavi


Dr. Robert Torre: DROGE - dugo putovanje kroz noć

Treći dio prikaza knjige

Heroin se smatra najopasnijom drogom s kojom se svijet ikada susreo. Heroin je bijeli, žućkasti ili smeđi prah, oblikom podsjeća na grumen ili kamen. Može se pušiti, ušmrkavati ili uzimati intravenozno. Na drogiranje heroinom upućuju  mali paketići, injekcije (plastične), limunska kiselina, žličica (obično čađava zbog zagrijavanja), čepovi od boca, cjevčica ili vrpca kojom se podvezuje vena zbog boljeg prikazivanja vene, šibice, svijeće ili upaljači kojima se žličica podgrijava.

Kod konzumenata heroina često se nalaze i liječnički recepti za heptanon, sedative, vatice i ukradeni predmeti koji im ne pripadaju.

Znakovi  koji upućuju na konzumiranje heroina su ruke s ubodima, ali ubodne rane mogu se uočiti i na bedrima i stopalima. Zjenice su sužene i fiksirane, oči suzne i upaljene, izgled letargičan i iscrpljen.

Heroin ima narkotizirajuće djelovanje uz istodoban kratkotrajan osjećaj sreće. U apstinencijskoj krizi heroinskim je ovisnicima najteže jer prolaze kroz povraćanje, proljeve, grčeve u udovima, intenzivno znojenje, nemir, anksioznost, a koža je hladna i naježena. 

Početnici obično počinju s ušmrkavanjem heroina (tzv. lajne dopa) pomoću cjevčice ili zarolanog papira pri čemu se lajna  jednim jakim udahom ušmrče.

Mlađi ovisnici ubrizgavanje heroina uče od starijih ovisnika koji ih zapravo nevoljko upućuju u tu aktivnost jer znaju što donosi. Međutim, kada im se za protuuslugu ponudi doza droge, uglavnom se slamaju i postanu "učitelji". Prva iskustva obično nisu povoljna za početnike. Slijedi mučnina, pa i povraćanje Te se nuspojave smanjuju i organizam se na njih privikava.

U prvoj fazi drogiranja heroinom vlada opće oduševljenje učincima droge, a iskustvo heroina pretvara se u središnje životno iskustvo. Svaki se novonastali i pravi ovisnik tješi da je on rekreativac. Ovisnik najbolje komunicira s okolinom kad je pod djelovanjem droge.  Lako izriče velike riječi i obećanja. Njemu se uistinu čini da je sve u redu. Jasno je da heroin razvaljuje osobnost pa su ovisnici krhke i nesigurne osobe, spremne na sve kad primijete prve znakove krize.

"Staviš jad u žlicu, dodaš kap gorčine, upucaš to u smrdljivu venu, i tako stalno...Odeš, ukradeš, prevariš, zajebeš. Očekujući dan kada će sve otići k vragu, jer, ma koliko imaš ili ukradeš, nikad ti nije dosta. Ma koliko krao ili varao, uvijek moraš još." (Iz filma Trainspotting)


Znaci koji pobuđuju sumnju na drogiranje heroinom:
- socijalno i psihološko propadanje
- promijenjen izgled ovisnika
- pod djelovanjem heroina zjenice su jako sužene (tzv. istočkane oči)
- u stanju bez herpina zujenice su izrazito proširene (tzv. zureće oči)
- pogled ovisnika uvijek je nekako zamućen te nema svježinu i bistrinu
- bljedoća lica
- izraženi podočnjaci
- u ovisnica neredovite menstruacije, a u ovisnika gašenje spolne želje
- tragovi uboda na rukama ili nogama
- vene prepune ožiljaka i tvrde
- poremećeno i neuredno spavanje
- s vremenom se uviđa sklonost kriminalnim radnjama i laganje
- ovisnici o heroinu često se priklanjaju određenim radikalnim suplukturnim skupinama pa je vidljivo prstenje, ogrlice, naušnice, bojanje kose i body piercing (sve što prije nisu činili)
- odijevanje je nemarnije, klošarski izgled (jer bolju odjeću prodaju za drogu)
- ako životni standard ovisnika nije primjetljivo u padu, velika je mogućnost da zarađuje dosta novca preprodajom droge, tj. dilanjem

"DA STARCI NE SKUŽE"

"Doma je situacija, dok starci ne skuže ili im ne kažeš, luda.  Prvo vrijeme doma dolaziš kasno da starci ne skuže da si blijed k'o krpa, da su ti zjenice totalni minus. Iako znaš da oni baš ne kuže da se furaš i da se uvijek možeš izvući da si se napio, ali ipak ti je draže kad se s njima baš ne sretneš oči u oči.

Ali ti se stalno događaju sitna sranja po kojima te starci prije ili kasnije provale: ne ugasiš svjetlo u sobi, ostaviš upaljen televizor ili video, kljucajući cigaretom spališ majicu, krevet, plahtu, deku, poplun ili spališ sebe... i starci polako počinju sumnjati da nešto uzimaš, jer si se promijenio, smršavio, jer te zovu neke nove i čudne face, jer kad odeš van, nema te po cijele dane, jer ti stalno za nešto treba lova itd.

I na kraju se to već toliko vidi da moraš reći starcima, a onda kad im kažeš, skužiš im po facama da si im skratio život za 5 godina." (zagrebački ovisnik Oluja)

Zdravstvene posljedice drogiranja heroinom:
- najčešće su vezane uz prljavi i nesterilni pribor za fiksanje
- velika mogućnost zaraze hepatitisom B i C
- opće propadanje organizma i osobito jetre
- ovisnici imaju čak devedeset puta veću vjerojatnost smrti u odnosu na vršnjake koji se ne drogiraju

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.