Kolumne

srijeda, 7. studenoga 2018.

Marko Fančović | Gordana Majdak: Dodir obnaženih misli


Gordana Majdak autorica je ženskih i ženstvenih tema. Do sada je objavila zbirku pjesama u prozi Lauda požudi i roman Venerina muholovka, kao i brojne pripovijetke koje su dobile više domaćih nagrada. Živi i radi u Zagrebu, gdje trenutno razvija novi roman.

Jezik tijela kao jezik duše

Spojiti osjećajno i tjelesno, strepnje i zebnje s trncima naslade koji kruže tijelom, opisati onu žudnju koja je sama po sebi naslada, i to je opisati tako da bude predočena čitatelju poput tjelesne obnaženosti, prikazati dušu koja sa sebe skida jednostavni pamuk ili raskošnu čipku onih dijelova odjeće nakon kojih ostaje samo gola koža, činiti to vješto i s užitkom i u umu onih koji čitaju izazvati isto takvu raskoš istančanih osjećaja, zadatak je nimalo lak za svakog pisca. Ali autorica je u tome uspjela, zbacujući svaki lažni stid kao što se prije vođenja ljubavi odbacuje odjeća, i uvući će vam se u um poput uvlačenja u krevet s najdražom osobom da se tamo dožive najljepši trenuci.

Ovo je knjiga za polagano čitanje s uživanjem, poput vođenja ljubavi, ne seksa na brzinu čiji je cilj samo tjelesno olakšanje, već koncentriranog spajanja tijela i duša u krajnjem užitku. Svaki ulomak je poput jednog poljupca razmijenjenog s najdražom osobom, svaki opis osjećaja je poput jednog dodira, svaki osjećaj poput jednog drhtaja u situacijama kad srce brže zakuca a u nutrini nešto zaleprša, dok koljena klecaju a glava se muti od osjećaja. Blag poput nježnih dodira ali i uzbudljiv poput polagane predigre, ovaj tekst zalazi u dubinu tjelesnih i duševnih osjećaja, ponavljajući opise poput ponavljanja pokreta tijekom vođenja ljubavi, uvijek istih ali uvijek drugačijih i očaravajućih. Ova knjiga ne opisuje što se dogodilo, pa čak ni kako se dogodilo, ona opisuje što se događa, opisuje svaki trenutak u kojem jesmo i koji osjećamo. Autorica svoje osjećaje ogoljuje poput žene koja skida gaćice sjedeći na krevetu u kojem nije sama, ne žureći i unaprijed uživajući u svakom trenutku strasti koja će uslijediti. Njezine riječi, riječi su ljubavi, i emotivne i tjelesne, nekad blage a nekad žestoko strastvene, i ljubav i užitak u osjećajima tu su, u svakoj riječi. Na čitatelju nije da ih traži i nalazi, već da ih shvati u uživa u njima, kao što je ona uživala u trenucima koje opisuje i u samom njihovom opisivanju.

Cijeli vrtlog osjećaja je pred vama, na vama je samo da zaplivate u njemu i osvježite se činjenicom da je netko sve ono što možete osjetiti potanko i pažljivo opisao, a ta bura emocija koja kruži tijelom i umom osvježava poput kiše koja pročisti nebo i natopi zemlju. Osvježite se i natopite Dodirom obnaženih misli, svucite svoje predrasude i očekivanja kao što biste skinuli odjeću sa sebe, i pustite da vas ove riječi dotaknu poput nečije ruke. Polagano i s užitkom, uz pomalo izmiješane osjećaje i onu slatku zbunjenost koja je neizbježna pri susretu duša i tijela. Čitajte i uživajte.

Marko Fančović

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.