Kolumne

nedjelja, 15. srpnja 2018.

Objavljena knjiga izabranih djela Josipa Pupačića 'Pjesme, ogledi i zapisi'


vrijeme: 13.07.2018.
url: http://www.matica.hr

Knjigu izabranih djela Josipa Pupačića 'Pjesme, ogledi i zapisi', koju je priredio Nedjeljko Mihanović, objavila je u svom nizu 'Stoljeća hrvatske književnosti' Matica hrvatska.

Pupačića u pjesničkoj dikciji, ističe Mihanović, resi jednostavnost poetskih percepcija, što je odlika koja je na cijeni od iskona umjetničkog stva­ranja, od prapočetaka poezije.

"Klonio se prazne forme, bezlič­ne metaformanije, ispraznog fraziranja i sterilne apstrakcije", napominje priređivač i dodaje kako je Pupačićeva ekspresija težila da bude precizna, odgovorna, od­govarajuća.

Ocjenjuje kako je iz njegovih brojnih rukopisnih koncepata, skica, fragmenata i definitivnih verzija koje su ostale u književnoj ostavštini vidljivo koliko je savjesnosti i napora ulagao u po­stupak individualnog ostvarivanja pjesničkog izražaja.

U svojim je prvim zbirkama pjesama, naglašava, funkcionalno u precioznosti lirske slike stapao čiste impresionističke emocije s elementima me­taforike moderne poezije.

Smatra kako Pupačićeve kritičke refleksije nisu rezultat neke katedar­ske neoborive dogme i strogo prihvaćene morfologije, nego plod umjetničkoga doživljavanja svijeta i prosuđivanja stilskih vertikala izražaja.

Pišući o hrvatskim književnicima nije se povo­dio za već uspostavljenim obrascima i kanonima već je nasto­jao osmisliti stvaralačke impulse umjetničkoga fenomena i re­akcije senzibiliteta, napominje.

U knjigu izabranih djela Josipa Pupačića uvrštene su zbirke pjesama koje je za života objavio, a također i knjiga pjesama "Moj križ svejedno gori", objavljena 1971. posmrtno.

Tu je knjigu autor osobno za života priredio, a njezino objavljiva­nje predusrela je tragična smrt.

U ovo izdanje ušle su i pjesme koje je Pupačić objavljivao u periodici, ali ih nije uvrstio ni u jednu svoju zbirku, a načinjen je i izbor iz pjesama objavlje­nih nakon njegove smrti u "Sabranim pjesmama" 1978, koje je prema ostavštini priredio Miroslav Vaupotić.

U "Ogledima" je donesen izbor iz Pupačićevih književnopo­vijesnih radova, objavljenih u periodici, koji predstavljaju pje­snika kao sveučilišnog nastavnika, znanstvenika i kritičara u hrvatskoj suvremenoj znanosti o književnosti, u kojoj je izno­sio formulu nove moderne književne metodologije.

U Autobiografskim zapisima, nalaze se dva autobiografska teksta: Životopis i Politička autobiografija.

U knjizi "Pjesme, ogledi i zapisi", (384 str.) objavljena je uvodna studija priređivača s ljetopisom, bibliografijom autorovih djela i izabranom bibliografijom radova o autoru, tekstološka napomena, redaktura i izrada Rječnika te Tumača imena i izraza.

Josip Pupačić (Slime kraj Omiša, 1928. – otok Krk,  1971.), je klasik hrvatskoga pjesništva, povjesničar hrvatske književnosti i književni kritičar. Radio je kao urednik, lektor i predavač za hrvatski jezik u Lyonu i Londonu. Sa suprugom i kćeri poginuo u zrakoplovnoj nesreći.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.