Kolumne

ponedjeljak, 15. siječnja 2018.

Otvoren književni natječaj za klimatsku fikciju

“Homo climaticum” 2018.


Zelena akcija/Friends of the Earth Hrvatska, u suradnji s Kulturtregerom (Klubom Booksa) raspisuje natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra “Cli-fi” - klimatske fikcije.NOVO: prijave su produljenje do srijede 24. siječnja, do kraja dana.


Prošle smo vas godine pozvali_e
da kroz formu pjesme ili kratke priče s nama podijelite svoje vizije budućnosti oblikovane klimatskim promjenama, što je bio svojevrstan presedan u tematici hrvatskih književnih natječaja. Primili smo preko 100 izvrsnih radova, a rezultat je prva zbirka domaće klimatske fikcije: "Homo climaticum" i, prema izboru publike, njena pobjednička priča “Dobro je” autora Dejana Šiptara. Zbirka će uskoro biti prevedena i na engleski.
Ove godine smo svjedočili_e činjenici da se klimatske promjene ne manifestiraju samo na udaljenom globalnom jugu, već da su i nama na vratima. Idealan primjer je Zadar koji je u svega nekoliko ljetnih tjedana srušio svjetski rekord u količini padalina u 24 h, dok je zadarska županija istovremeno pretrpjela velike suše i razorne požare. Takvi ekstremni vremenski uvjeti na lokalnoj razini klasičan su primjer klimatskih promjena i možemo ih očekivati i u budućnosti.
Kako vidimo, tema ovog natječaja ne gubi na važnosti, želimo nastaviti književnim formama širiti svijest o ovom gorućem globalnom problemu, stoga vas ponovno pozivamo da kroz priču ili pjesmu podijelite s nama: što će klimatske promjene značiti za nas osobno? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na druge, koji žive u drukčijim sustavima i geografskim širinama? Kako će svijet prihvatiti promjenu - kao fragmentirani geo-politički prostor ili kao cjelina? Izolacijom ili solidarnošću? To želimo čuti od vas!
Pozivamo vas da svoje vizije budućnosti kroz ovaj natječaj podijelite s nama. Dajte svojoj mašti na volju!
Uvjeti natječaja:
  • Prihvaćaju se dosad neobjavljene kratke priče (od 3 – 7 kartica teksta) i kratke pjesničke forme (poezija - slam, u stihu, prozi, epigrami, itd. do 1
    kartice teksta). 1 kartica=1800 znakova s razmacima.
  • Jedan autor/jedna autorica može poslati samo jedan rad - jednu priču ili jednu kratku pjesničku formu.
  • Podloga radnje moraju biti klimatske promjene ili njihov utjecaj, dok je sama tema i način obrade dan na slobodu autorima_cama. Bilo kakve stvarne ili moguće političke, društvene, kulturne i tehnološke implikacije klimatskih promjena mogu biti uzete za temu. Ipak, valja uzeti u obzir da koncept treba biti utemeljen u suvremenoj znanosti o klimatskim promjenama.
  • Natječaj je otvoren isključivo osobama koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj (zbog specifičnih ograničeja projekta). Prihvaćaju se samo radovi na hrvatskom, bosanskom, crnogorskom ili srpskom jeziku.
  • Radovi trebaju biti napisani na računalu i spremljeni u formatu .doc ili .docx (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5, obostrano poravnano - justified)
  • Zelena akcija zadržava pravo korištenja odabranih materijala i nakon završetka natječaja.
Natječaj je otvoren od 13.12.2017. do 14.1.2018. 24.1.2018. u 23:59. Radove treba poslati na email info@zelena-akcija.hr s naslovom (subject): “Prijava za natječaj Homo climaticum - [ime i prezime autora_ice]”.
Svakom radu bit će dodijeljena interna šifra te će u tom obliku biti proslijeđen žiriju. Žiri čine Dora Sivka (Zelena akcija), Dunja Kučinac (Booksa) i Milena Benini (SF spisateljica).
Nagrada:
  1. Najbolje priče i kratke pjesničke forme (20-ak) biti će izabrane od strane žirija te će biti uključene u tiskanu i online publikaciju “Homo climaticum”. Publikacija će biti besplatna za online dijeljenje.
  2. Od užeg izbora, pet najboljih priča i/ili pjesničkih formi biti će ilustrirane te čitane od strane profesionalca na predstavljanju publikacije u Booksi krajem ožujka 2018. Publika će potom glasati za najbolji od pet radova koji će osvojiti glavnu nagradu od 2.000 kn.
Ukoliko imate pitanja, slobodno se obratite na: sven@zelena-akcija.hr
Veselimo se vašim radovima i suradnji!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.