Kolumne

utorak, 16. siječnja 2018.

5. Međunarodni natječaj za kratku ljubavnu priču 'Moje drago serce'


prijava: 15.03.2018.
mjesto: Ozalj; Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca, Kolodvorska 1/A

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, pod pokroviteljstvom Grada Ozlja, dodjeljuje nagradu 'Stjepko Težak' za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog upućenim noć uoči smaknuća dragoj ženi Katarini. Radovi se šalju na adresu Knjižnice do 15. ožujka 2018.!

Koliko god bilo potresno, ovo pismo svojom iznimnom toplinom svjedoči o jednoj velikoj i bezvremenskoj ljubavi:

“Moje drago serce. Nimaj se žalostiti zverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu Bratcu. Danas (s)mo mi jedan od drugoga serčeno prošćenje vzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseći, ako sam te u čem zbantuval aliti se u čem zameril (koje ja dobro znam) oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim. Ja se ufam u Boga vsamogućega koj me je na ovom svetu ponizil, da se tulikajše mene hoće smiluvati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se) da se mi naukupa pred njegovem svetem thronušem u dike vekovečne sastanemo. Veće ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva. Ja sam vse na Božju volju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je to tak moralo biti.

U Novom Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29. dan aprila meseca o sedme ure podvečer, leta 1671.

Naj te Gospodin Bog s moju kćerju Auroru Veroniku blagoslovi.

Groff Zrini Petar.”


Uvjeti natječaja:

1. Tema priče mora biti vezana za Ozalj i njegovu kulturnopovijesnu baštinu.
2. Priče napisane na hrvatskom jeziku mogu poslati autori iz Hrvatske i inozemstva.
3. Radovi ne smiju biti duži od 5 kartica teksta (9.000 znakova s prazninama).
4. Priče ne smiju biti već objavljene.
5. Radovi se šalju u .doc zapisu na CD-u u jednom primjerku i obvezno u četiri istovjetna ispisa, kuvertirana pod zaporkom i s rješenjem zaporke u zasebnoj zatvorenoj kuverti, koja sadrži: ime i prezime, adresu, OIB, broj žiro-računa u IBAN formatu, SWIFT/BIC banke i broj telefona i e-mail adresu autora. Rješenje zaporke ne smije biti pseudonim, priče pod pseudonimom neće se prihvatiti.
6. Prijavom na natječaj “Moje drago serce” autori pristaju da Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj njihove priče objavi u tiskanom ili elektroničkom obliku.
7. Nagrada nosi naziv “Stjepko Težak” u spomen na znamenitoga hrvatskog jezikoslovca, rođenog u Ozlju. Dodjeljuju se tri novčane nagrade:
    5.000 kn za prvu nagradu,
    3.000 kn za drugu nagradu,
    1.500 kn za treću nagradu.
Još sedam priča bit će posebno pohvaljeno i nagrađeno prigodnim darovima. Nagrade će biti uručene 30. travnja 2018. u sklopu obilježavanja Dana grada Ozlja.
8. Radovi se šalju do 15. ožujka 2018. godine na adresu: Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Kolodvorska 1/A, 47280 Ozalj.

Pristigle priče vrednovat će stručno povjerenstvo u sastavu:
prof. dr. Julijana Matanović, književnica, Republika Hrvatska,
prof. dr. Dubravka Težak, Učiteljski fakultet u Zagrebu, Republika Hrvatska,
Jasmin Imamović, književnik i gradonačelnik Tuzle, Republika Bosna i Hercegovina

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.