Kolumne

subota, 4. veljače 2017.

Miro Gavran | Gost Čitateljskog kluba Ženske sekcije ŽOZ, srijeda, 1. veljače. U petak, 3. veljače održana je premijera njegove komedije "Muž moje žene" u Nacionalnom teatru HABIMA u Tel Avivu


piše: Narcisa Potežica, mr.sc.     

Već treću godinu održava se svake prve srijede u mjesecu Čitateljski klub Ženske sekcije Židovske općine Zagreb, pa je u srijedu, 1. veljače 2017. godine u 16,30 sati bio sastanak na kojem smo s velikom radošću dočekali našeg gosta – poznatog suvremenog književnika Miru Gavrana. Ovaj susret za 27 okupljenih  bio je jedinstven susret i razgovor za pamćenje jer je Miro Gavran, dramatičar, romanopisac, pripovjedač, pisac za mlade, čija su djela prevedena na 38 jezika, njegove knjige imaju više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu a po njegovim dramama i komedijama izvedeno je 300 kazališnih premijera koje je vidjelo 3 milijuna ljudi.


Poslije pozdravnog uvoda Narcise Potežice, mr.sc. koja je osnovala Čitateljski klub Ženske ekcije u ŽOZ-u podržana od članica Kluba da se razgovara o pročitanim knjigama na početku je ovog susreta podsjetila na životni put Mira Gavrana, koji je rođen 1961. godine u učiteljskoj obitelji u Gornjoj Trnavi nedaleko Nove Gradiške. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju, radio kao dramaturg i kazališni ravnatelj Teatra ITD, a od 1993.godine živi i radi kao profesionalni pisac. Objavio je deset romana : ZABORAVLJENI SIN, KAKO SMO LOMILI NOGE, KLARA, MARGITA ILI PUTOVANJE U PROŠLI ŽIVOT, JUDITA, KRSTITELJ, PONCIJE PILAT, JEDINI SVJEDOK LJEPOTE, KAFKIN PRIJATELJ, NEKOLIKO PTICA I JEDNO NEBI i zbirku kratkih priča MALI NEOBIČNI LJUDI. Miro Gavran je s napisao i deset knjiga za djecu i mlade: SVAŠTA U MOJOJ GLAVI, KAKO JE TATA OSVOJIO MAMU, ZALJUBLJEN DO UŠIJU, SRETNI DANI, OPROŠTAJNO PISMO, IGROKAZI S GLAVOM I REPOM, POKUŠAJ ZABORAVITI, IGROKAZI ZA DJECU, PROFESORICA IZ SNOVA i LJETO ZA PAMĆENJE. Do sada je napisao pedeset kazališnih tekstova:KREONTOVA ANTIGONA, NOĆ BOGOVA, KAD UMIRE GLUMAC,SVE O ŽENAMA, SVE O MUŠKARCIMA, LJUBAVI GEORGEA WASHINGTONA, ČEHOV JE TOLSTOJU REKAO ZBOGOM, ZABORAVI HOLLWOOD, ZABRANJENO SNIMANJE, TAJNA GRETE GARBO, NORA DANAS, HOTEL BABILON, NAJLUĐA PREDSTAVA NA SVIJETU, MUŽ MOJE ŽENE, PACIJENT DOKTORA FREUDA PAROVI, LUTKA,SLADOLED,  i PIVO. Napisao je i libreta za mjuzikle "Pacijenti","Byron" i "Veli Jože", te za operu "Kraljevi i konjušari". Uz više od dvadeset značajnih književnih i kazališnih nagrada u Hratskoj i inozemstvu dobio je i Nagradu CENTRAL EUROPEAN TIME 1999. koja se dodjeljuje najboljim srednjeeuropskim piscima za cjelokupan opus u Budimpešti, te Nagradu  EUROPSKI KRUG 2003.za afirmaciju europskih vrijednosti u svojim tekstovima. Zato je bila svima čast i zadovoljstvo da je s nama jedini živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje njegova rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim testovima, koji od 2003. djeluje u Slovačkoj u Trnavi, te od 2013. u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. u Češkoj u Pragu pod nazivom GAVRANFEST.

Na  ovom književnom susretu govorio je sam pisac najviše o svojim romanima sa židovskom tematikom "Juditi" i "Kafkin prijatelj" za koji je dobio nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te o novom romanu "Nekoliko ptica i jedno nebo". Svi koji su pročitali "Juditu"- oduševljeni arhaičnim jezikom i doživljajem svijeta davne i daleke biblijske Betulije, zatim  psihološkim ocrtavanjem glavnih junaka – udovice Judite i Holoferna koji postaju stvarne osobe uz opis ljubavne priče, pa smo imali zadovoljstvo o tome razgovarati s autorom ovog romana. Zanimljivo je bilo objašnjenje o romanu o Fanzu Kafki i njegovom prijatelju Maxu Brodu u kojem se priča bazira na stvarnim podacima ali je puno toga što je izmišljeno i stvarno moguće, a čuli smo i o autorovom provjeravanju u ovom slučaju s prvim čitateljem poznatim urednikom biblioteke bestselera, nakladnikom i prevoditeljem Zlatkom Crnkovićem.

U njegovom  najnovijem romanu "Nekoliko ptica i jedno nebo" su dvostruke ljubavne priče, a u spašavanju gladne djece godine 1917.  iz Hercegovine u bogatu Slavoniju i s naporima  fra Didaka Buntića može se povući usporedba s dobročinstvom Schindlera kada su mnogi u najtežim stuacijama ipak preživjeli.

Gavran kao pisac poznat je po sjajnom prikazivanju  ženskih likova, a on sam smatra da pisac mora znati opisati situacije u kojima su se našli kako muškarci tako i žene jer svijet se i sastoji od muško-ženskih odnosa.

O stvaralačkom postupku i kontrolnim čitačima te važnosti čitanja naglas posebno kod dramskih tekstova i komedija, te o tome da svako djelo mora donijeti i emocije i humor govorio je također naš gost – pa je posebno nama koji smo imali priliku uživati na njegovim predstavama – postao jasnija tajna uspjeha njegovih mnogobrojnih kazališnih djela na pozornicima u Pekingu, Beču, Petrogradu, Oslu, Istanbuu, Parizu, Pragu, Bratislavi, Sofiji, Ljubljani, Santiagu de Chileu, Amsterdamu, a 2014. postao je član Ruske akademije u Moskvi.

Na kraju predstavio se Miro Gavran i kao pjesnik i sve nas oduševio pročitavši pjesmu iz "Poeme 1991" u kojoj je u ratnim i presudnim trenucima za Hrvatsku progovorio o pravim ljudskim vrijednostima.

Treba još reći da Miro Gavran kao profesionalni pisac  piše dnevno deset do dvanaest sati  pa nažalost sada manje odlazi na premijere svojih predstava, on je najizvođeniji  hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u posljednjih dvadeset godina, zato nas razveselila vijest da je dva dana po našem susretu u Židovskoj općini Zagreb – u petak, 3. veljače svečana premijera "Muž moje žene" u Nacionalnom teatru HABIMA u Tel Avivu u Izraelu, pa počasnom članu našeg Čitateljskog kluba najsrdačnije čestitamo i veselimo se tom uspjehu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.