Kolumne

subota, 4. veljače 2017.

Ana Čaić Blažević | Sabaa Tahir: Žar u pepelu


Žar u pepelu
Originalni naslov: An Ember in the Ashes, Sabaa Tahir
Prevoditelj: Marko Maras
(Lumen, 2016)

Dobrodošli u Serru, svijet kojem dominira Bojovničko Carstvo.Tu živi narod Učenjaka, pokoren  od ratnika Taiusa koji je izgradio svoje carstvo na okrutnosti i strahovladi. Iako im naziv govori da je taj narod nekoć bio obrazovan i da su se među njima nalazili znanstvenici, akademici i učitelji, sada je svako učenje pisanja i čitanja zabranjeno. Od nekoć uglednog naroda, postali su siromašni i nepismeni ljudi, koji su često završavali svoj život kao tuđi robovi.

Laia je jedna od Učenjaka i kada joj Krabulje, elitna vojska koja širi strahovladu, nemilosrdne ubojice i bezlični zapovjednici zakona upadnu u dom, ubiju baku i djeda, a brata zatvore u dobro utvrđeni zatvor, Laia zna da se s Krabuljama ne može boriti. Svako suprotstavljanje ne samo njima, nego i Carstvu znači smrt. I zato bježi. A kada je  izjede krivnja zbog toga, sklapa savez s pokretom otpora u nadi da će joj pomoći osloboditi brata. Ali sve ima svoju cijenu, pa tako i oslobođenje njenoga brata.  Pretvarajući se da je jedna od robinja, Laia mora otići u Crnu klisuru, mjesto gdje se obučavaju Krabulje, te biti robinja najnemilosrdnijoj Krabulji - zapovjednici Vojne akademije Crne klisure te biti doušnik pokretu otpora.

U masi zlonamjernih vojnika i arogantnih ljudi postoji jedan čovjek koji sebe prezire više nego bilo tko prezire Carstvo kojem on pripada. Njegovo ime je Elias, i on je jedan od Krabulja. Njegova majka je nemilosrdna zapovjednica Crne klisure i svi očekuju da Elias bude poput svoje majke. Ali on nije takav, on je jedan od rijetkih koji čeznu da pobjegnu iz carstva, da napokon skine masku koju predstavlja te se oslobodi okova brutalnog i tiranskog režima. A kada sudbina uplete svoje prste i Eliasa posjeti augur-  jedan od mistika crvenih očiju  nudeći mu pravu slobodu ako samo sudjeluje u kušnjama- ispitima koji će carstvu donijeti novog cara- Elias ne može ništa drugo nego sudjelovati i živjeti i dalje u vlastitoj agoniji.

Laia i Elias. Dvije priče. A kada se njihove priče spoje, oboje će krenuti na put prema istom cilju - slobodi.

"Ti si žar u pepelu.. Ti ćeš iskriti i gorjeti, razarati i uništavati. Ne možeš to promijeniti. Ne možeš to zaustaviti."

Prije nego pročitam knjigu, često znam pogledati u biografiju samog autora. Iako je biografija bila kratka, ova rečenica je bila prva koja je napisana o autorici i jedina koja mi je zapravo zapela u oko: "Sabba Tahir radila je kao urednica za vijesti iz inozemstva u Washington Postu što joj je bilo nadahnuće za pisanje dirljiva romana o progoniteljima i progonjenima, o ugnjetavanju i borbi za slobodu." Iako cijelu radnju romana stavlja u svijet koji je toliko sličan starom Rimu, njezin roman se bavi važnim temama koje su i danas aktualne a koje su njoj, kao urednici, bile vrlo poznate.

Glavni likovi su lijepo razrađeni, jer  je autorica dala prostora  svakom liku za razvijanje. Laia je samo  djevojka koja se bori protiv vlastitog straha da spasi jedinu obitelj koja joj je ostala a Elias  je primjer kako svaka moć ima dvije strane, da su pravo i krivo subjektivni te da mogu biti samo stvar perspektive. Smješteni u tiransko društvo, ova dva lika ne mogu biti različitiji u društvenom statusu ali opet toliko slični  jer se oboje pokušavaju tom društvu oduprijeti. Upravo zbog toga što se svaki lik individualno razvija, Sabba ih čini jednim od snažnijih likova distopijskih YA romana.

Priča je ispričana iz dva različita gledišta i vrlo je  jasna razlika između glasova oba glavna lika, a  njihove pojedinačne priče s kojima ih autorica razdvaja  bile su potrebne - oboje su imali toliko toga za reći, toliko tjeskoba u životu, toliko razloga da se bore. Zato "Žar u pepelu" postavlja jednostavno pitanje: da li bi izabrali lažnu sigurnost pokoravanja ili zastrašujuću cijenu koju nosi sloboda izbora?

Stil pisanja Sabaa Tahir "ne zvuči" kao da joj je ovo prvi roman. Njezino pisanje je graciozno, ona ima vremena za povezivanje likova s čitateljima, njezini opisi su lijepi, a akcijske scene su snažne i dramatične.Složeni likovi, intrige, borba za moć i carstvo protežu se kroz cijelu priču a sve obavijeno magijom i mističnim bićima - to je svijet koju je stvorila autorica.Naznaka ljubavi koje je autorica stavila u dva  trokuta a koje se vode između Laia i Eliasa ( znam da sada imate upitnik iznad glave, ali bit će vam sve jasnije kada pročitate knjigu) lijepo zaokružuje priču. Iako ljubavna priča nije glavni fokus knjige, gradi se polako i ukusno, oblikuje likove te jača njihove ciljeve.

"Žar u pepelu" shvatila sam samo kao početak, uvertiru. Polako me je upoznavala sa samim svijetom i likovima koje je stvorila i onda kada je krenula neka akcija, knjizi je bio kraj. Pomislila sam pa kako? Zašto? Ne može me sada ostaviti s neodgovorenim pitanjima! Malo dramatično, malo komplicirano upravo je to onaj začin što podiže priču i tjera vas da knjigu čitate i dalje. Zato jedva čekam da vidim kamo  će me odvesti nova pustolovina Laia i Eliasa. Nadam se samo da nećemo dugo čekati.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.