Kolumne

srijeda, 7. rujna 2016.

Krunoslav Mrkoci | O piscima, pisanju i objavljivanju


Neke knjige i pisci steknu nakon mnogo godina kultni status među strukom i intelektualnom javnošću.; no, često su ti proslavljeni pisci za koje su mnogi čuli upravo oni koje se najmanje čita. Tko je pročitao cijelog Uliksa Jamesa Joycea? Neki pjesnici poput Paula Valeryja za svog su života u svojoj zemlji stekli kultni status, i zahvaljujući osobinama svoje ličnosti, uspjeli su ga tijekom života održavati aktualnim; no, tko je od vas, dragi prijatelji i ljubitelji književnosti, pročitao Morsko groblje ili Mladu Parku? Često je Fama o nekom piscu veća i brža od stvarne konzumacije samoga djela među čitateljima.

S druge strane, mnogi oni pisci romana, čija djela je službena kritika proglasila i označila trivijalnom literaturom (često nekog romantičnog ili avanturističko-pustolovnog žanra), imaju ili su imali svojevremeno čitanost i naklade o kojima kritički visokopozicionirani autori mogu samo sanjati. ... Na kraju krajeva: Što znači uspjeh u književnosti? Je li to broj prodanih primjeraka po 25 kuna kod nas, tj. po 20 dolara vani? Prije bih rekao da je to uspjeh u izdavačkom biznisu ... u današnje vrijeme reklame stvaraju modu, i preporuka su za kupovanje knjiga ... a ne više toliko neke ideje iznesene u djelu ili kvaliteta pisanja i stila samog pisca ...

Smatram da nikako ne treba miješati književnu vrijednost pojedinog djela s njegovim komercijalnim uspjehom... jer djela koja su uistinu po mnogočemu jedinstvena i vrijedna, vraćaju se kroz stoljeća i traju... a ona, koja su nastala kao na traci, i koja je mogao gotovo svaki malo bolji, marljiviji pisac napisati, s dobrim marketingom... takvih jednogodišnjih bestsellera ima mnogo i oni se neće mnogo cijeniti.

Svi veliki pisci imaju nekakvu neobičnost i iskrenost u svom pisanju (koju nisu znali ili mogli sakriti, a ponekad su upravo nju tražili) ... koja ih čini drugačijima od većine ... Na testu vremena upravo najgore prođu oni koji su uredni i koji se sasvim lijepo uklapaju u tokove svog vremena ... a oni koji se nisu uklopili u svoje vrijeme, oni se ne bi uklopili niti u jedno vrijeme, i upravo stoga oni su svjetionici za sva vremena. Neobičnost i rubnost njihovih kvaliteta i pogleda čini da oni ili ispadnu potpuno iz svijeta književnosti ili da postanu vječni. Ali ako su iskreni sami prema sebi, i u iskrenosti uporni, možda ipak bude nešto od njih.

Kao što reče koza pastiru koji je kamenom odlomio dio njenog roga: "Ako ću ja šutjeti, rog će vikati."

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.