Kolumne

utorak, 19. srpnja 2016.

Srebrenka Cernić Hotko | Mark Haddon: Neobični događaj sa psom u noći


http://www.izvori.com/images/medium_cover/3940.jpgChris, Christopher, dijete je sa posebnim potrebama, točnije, on je autistično dijete.

Moram priznati da su me svi pomalo nervirali, jedino to dijete nije. Čitajući neke dijelove i sama sam poželjela zarežati, vrištati od muke. Naravno, to je bijela istina, reko bi Chris, koji voli Holmesa i krimiće, a ne voli romane, voli matematiku i fiziku, ne voli smeđu i žutu boju… ali piše svoju knjigu… i u njoj nam daje šansu…ne samo da ga razumijemo, već da postanemo bolji …nesretno je to bolji, pa mi se čini sretnija varijanta biti socijalno osviješteni i korektniji ljudi (kritičniji prema svojim postupcima i neznanju).

Biti poput Chrisa primjerice, značilo bi da metaforu prvo definiramo i sasjeckamo u paramparčad i razumijemo :“ Moje ime je metafora. Znači nositi Krista i dolazi od grčke riječi (…) a to je ime dano sv Kristoferu jer je nosio Isusa Krista preko rijeke (…) Moraš se onda čuditi kako se zvao prije nego što je nosio Krista preko rijeke. Ali nije se zvao nikako jer je to apokrifna priča, što znači da je i ona isto tako laž. Majka je obično govorila da to znači da je Christopher lijepo ime jer je to pričao tome kako je on dobar i pomaže drugima, no ja ne želim da moje ime bude priča o tome kako je netko dobar i pomaže drugima nego da moje ime znači mene.“

Radimo li to? Ne znam kako Vi; ali meni se dešava da najelementarnije riječi pokušavam raskomadati i ponovno ukomaditi…

Chris uvijek govori istinu ( kao majka sam najzahvalnija kada sjeca govore istinu, pa bila ona i društveno neprihvatljiva, jer mi daje oslonac za djelovanje) pa nabraja svoje smetnje u ponašanju… Bome imamo ih svi u svemu… Izdvojit ću neke:

C)Ne volim da me diraju;
D)Vrištim kad sam ljut ili zbunjen;
E) Ne volim biti u tijesnom prostoru s dugima;
I) Odbijam sr služiti četkicom za zube ako ju je itko drugi dirnuo;
M) Govorim stvari za koje drugi kažu da su grube: ( kažu da uvijek moraš govoriti istinu, ali time ne žele reći da ti je dopušteno starim ljudima govoriti da su stari i ne smiješ reći ljudima da čudno vonjaju ili da je netko od odraslih prdnuo)
N) Radim gluposti; (Gluposti su kada ispraznim teglu maslaca od kikirikija na kuhinjski stol i ravnam ga nožem da pokrije stol do ruba ili spaljujem stvari na plinskom plameniku da vidim što će se s njima dogoditi: cipele, aluminijsku foliju ili šećer.)  

Mislim,  da sam ja pravi kandidat za kategorizaciju u  osobe  sa posebnim potrebama. Ozbiljno to mislim! Dio mene je postao paranoično nesretan zbog svih mogućih ograničenja i sputavanja i rješenje je bilo sistematično selektiranje sadržaja (svih mogućih). Godinama uzaludno rasipanje svestranog i aktivnog života, mislim da sam zaslužila malo bijele Chrisove laži, jer one su selektivna istina koju ( a počet ću primjenjivati i neke autistične reakcije na, primjerice - glupost.

Digresije radi: u vrijeme studija za neke ispite imale smo zajedničke provjere i tada smo znale umjesto stvarnih ispada govoriti: Grr grepst ću, oderat ću …

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.