Kolumne

ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

Robert Janeš | Miris plave boje


Bila je rijeka ispred mene. Tekla je bojama zrelog ljeta. Na kaskadama i brzacima bojila se je nekako drugačije. Voda je navukla srebreni plašt nad rijeku. Preko njega je složila boje jednu uz drugu. Boje su se razlijevale, jedna preko druge prelijevale, ali još se nisu miješale.
Voda je zažuborila, zabrbotala, zagrgotala. Na kraju je zahučila i pokazala mi dugin most.
Vjetar je zaplesao oko mene ples listova u zraku pa mi vragolasto sapleo oko glave tanki prozirni veo. Skidao sam s očiju paučinaste niti dok je Bifrost polako nestajao u igri vjetra i rijeke.
Stajao sam neko vrijeme na obali. Osluškivao govor vode. Htio sam učiti iz njene mudrosti.
Vidio sam drugu obalu, mamila me. Htio sam priječi rijeku. Htio sam znati što je preko. Kako protječe vrijeme na drugoj obali?

***

Krenuo sam polako uzvodno. Obalom, prema izvoru. Tamo gdje se obale rijeke spajaju.
Na drugoj obali, usporedno sa mnom, kretao se lik prekriven plaštom u boji mora oko tvog otoka. (Mada me ideja tog otoka više podsjeća na ušće rijeke, možda se ipak sretnemo na izvoru?)
Rijeka je izvirala s vrha goleme modrikaste stijene padajući mirisno desetak metara u dubinu. Ušao sam u hladnu vodu, pod slap, i pustio da me pere. Udarala me žestoko, htjela gurnuti, srušiti, ali nisam se dao... Ostao sam stajati.
Ubrzo, kosti me zabolješe od hladnoće. Izjurio sam tresući se. Voda se u tankim strujicama slijevala niz golo tijelo. Gledao sam kako je zemlja upija. Upija vodu obogaćenu mojim svojstvom.
Osjećao sam miris koji me dotiče toplinom tvojih dlanova dok mi na lice padaju kapi dana koji je preda mnom.

***

U dva smo svijeta. A jedan je. Ne znam znači li to da je udaljenost među nama jednaka nuli ili je beskonačna. Po nekim filozofijama, a bogme i u praksi, to je isto. No, mome umu je ipak milija ona udaljenost jednaka nuli. Od beskonačnosti me zaboli trbuh i dobijem grčeve.
Nedostaju mi tvoje ruke. Uvijek tako konačno svježe mirišu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.