Kolumne

ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

Gordana Maloseja | Hjalmar Soderberg: Doktor Glas


Evo jednog slatkiša za moje čitoljupce. Helga je prekrasna mlada žena lokalnog ostarjelog svećenika Gregoriusa. Jako je nesretna u tom braku, ne podnosi intimnosti sa suprugom, a i zaljubljena je u drugog. Doktor Glas, koji je pak zaljubljen u Helgu, odlučuje joj pomoći na najdrastičniji način. Daje svećeniku pilulu s cijanidom.

Roman je prvi puta objavljen 1905. godine u Švedskoj i izazvao veliki skandal. Kritičari su doduše hvalili “izbrušen i čist stil” kojim je pisan, ali su bili zgroženi temom. Kroz glavni lik mladog liječnika autor progovara o temama koje su svakako bile sablažnjive za ono doba, npr o abortusu, o eutanaziji... Odličan napeti roman, u svakom trenutku aktualan.

Engleski pisac William Sansom kaže: “po stilu pisanja i iskrenosti mogao bi biti napisan sutra.” Pitam se zar je stvarno moguće da je debelo prošlo stotinu godina od kada je prvi puta objavljen. Evo par citata:

“ Živjeti znači moći odabrati. O, zašto je tako teško odabrati! Moći odabrati znači moći se odreći. O zašto je tako teško odreći se!”

“Volio bih da imam prijatelja kojem bih se mogao povjeriti. Prijatelja s kojim bih se mogao posavjetovati. Ali nemam nikoga, a čak i da imam nekoga – ipak postoje granice u onome što čovjek može zahtijevati od svojih prijatelja.”

I meni najdraži: “Čovjek želi da ga vole, ako ne može to, onda da mu se dive, ako ne može ni to, onda da ga preziru i mrze. Čovjek želi u ljudima izazvati nekakve osjećaje. Duša se užasava praznine i želi kontakt pod svaku cijenu.”

Još samo napomena da je ovo roman koji je obavezna lektira u skandinavskim školama. Možda bi se i kod nas više čitalo da smo imali ovakvu lektiru :).

Velika preporuka i čista 5.

Osvrt za natječaj: Na tragu klasika

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.