Kolumne

petak, 18. ožujka 2016.

Irena Grubišić-Čabo | Proljeće

     Mogla sam krenuti bilo gdje, niz ulicu pa uz rivu. Odmoriti se na klupi, gledati more i slušati udaranje valova. Mogla sam na tržnicu i ribarnicu među živopojne glasove, sladiti se plodonosnim slikama ribara i težaka, u park među mame i djecu.

     Tu mogućnost izbora, tu podarenu slobodu, koju sam najednom osjetila,  mjerila sam bogatstvom dan. Svakim učinjenim korakom osjećala sam kako se taj dan u meni širi i raste, zalijeva obilnom blagošću svjetla, izvlači melankoliju koja se s vremenom u meni nakupila, kao da želi da i sama budem budem lagana i blaga, jednostavna u razigranim slikama svijeta koji mi se nudio.

     Na sebi sam imala trenirku, a na nogama udobne starke. Potaknuto na kretanje tijelo kao da se samo od sebe micalo, mišići rastezali. Negdje duboko u meni događale su se promjene; nešto neobično lijepo, uztreptalo i nemirno htjelo je da se smije, da razgovara. To nešto htjelo me drugačiju, vedriju i jaču. Zato me i golicalo svojim nemirima i poticalo korak koji mi se činio lakšim i mekšim.

     Miris rahle, krhke, tek izorane zemlje širio se iz obližnjeg vrta popraćen škarama u djedičinim rukama kojima je uređivao živicu. Nije se ni osvrnuo dok sam mu se, odijeljena od njega samo tom zelenom crtom, srdačno javljala. I kako mu zamjeriti  kada s tolikim žarom, udubljen u svoj svijet, uređuje ovaj koji svima nama pripada. Radosno, pošla sam dalje. Taj miris zemlje koji mi se uvukao u nosnice, koji me zvao natrag k sebi, kao da je u isto vrijeme orao brazdu po brazdu po mom umu i mojim sjećanjima, po zaboravljenim osjetilima, pa su se tako i sluh i vid pooštrili, boje postale življe, glasovi i tonovi jači.

     Na travnjaku u parku djeca su se igrala loptom, a mame razgovarale. Nezainteresirano su me okrznule pogledima dok sam sjedala na klupu na drugoj strani parka, te nastavile razgovor.

     Svi ti glasovi i pokreti koji su mi se pokazivali u svojoj raskoši, kao vođeni dirigentskom palicom, stvarali su jedinstvenu melodiju ugodnu i oku i uhu. I premda okružena tolikim glasovima i pokretima, uživala sam u dubokom miru kojim se ispunila duša.

     U trenutku, duboko u sebi, osjetila sam sklad živopisnih slika i živopojnih glasova kako mi zapljuskuju dušu pripremajući je za novi početak. Početak proljeća.

Irena Grubišić-Čabo: Proljeće - pobjednička priča u natječaju za kratku priču do 500 riječi na temu proljeća.

Natječaj

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.