Kolumne

četvrtak, 2. studenoga 2023.

Božidar Brezinščak Bagola | Svetkovina u predvečerje, niova zbirka poezije


Ovih dana izašla je u biblioteci „Hrvatski pjesnici“ kod Matice hrvatske knjiga izabranih pjesama pod naslovom Svetkovina u predvečerje s kojom će autor sljedećeg četvrtka (2.11.2023.) proslaviti svoj 77. rođendan na promociji u Narodnoj knjižnici Hum na Sutli.

Knjiga ima 267 stranica, sadrži ukupno 183 pjesme podijeljene u deset ciklusa, i to: Bjegunac svete uspomene (20); Samoosuda(18); U ime pračovjeka (19); Sve hladnija svanuća (13); Staklo u nama (10); Učitelj ovaj nije poput drugih (9); Između sumnje i predanja (24); Moja duša s tvojom (16); Humske popeifke (26) i Djedomir (28).

Više o knjizi na internetskim stranicama:
https://www.matica.hr/knjige/svetkovina-u-predvecerje 

Svoj je pjesnički opus Božidar Brezinščak Bagola ispisivao u razdoblju duljem od pola stoljeća, ostvarivši autentično, proživljeno i opsežno poetsko djelo koje je, makar se nalazilo izvan temeljnih tokova suvremenoga hrvatskog pjesništva, imalo zavidnu kritičku recepciju i u hrvatskoj i u slovenskoj književnosti.

Bagolino pjesništvo igrom životnih okolnosti postalo je trojezično. Rođenjem kajkavac iz Vrbišnice u Humu na Sutli, jednu zbirku pjesama Humske popeifke ispisao je kajkavskim humskim, gornjosutlanskim idiomom. Većinu svojih pjesama ispjevao je hrvatskim standardnim književnim jezikom, a s obzirom na to da je teologiju studirao i u Ljubljani, jednu zbirku pjesama Samoobsodba objavio je i na slovenskom jeziku.

Bagolina poetika u osnovi je intimistička i ispovjedna, duboko uronjena u prirodu i rodni krajolik te obilježena vitalističkim i optimističkim osjećanjem života. Priređivač izabranih pjesama Božidar Petrač u pogovoru je zapisao da se Bagolin pjesnički put može sumirati: pjesnikova početna lutanja, traženja i razdiranja, mladenačke buntovne i prkosne godine, samoosude i preispitivanja zamjenjuju zreli, mudrošću prožeti, doživljaji i prokušana životna iskustva.

U cjelini gledano Bagoli su, kako piše Hrvoje Pejaković, „bliske granične situacije u kojima jasno iskušavamo tragičnu tajanstvenost našeg opstanka, ali čak i suočen s takvim situacijama ovaj pjesnik zadržava neku temeljnu trezvenost, neku vezanost uz ovdašnje zemaljsko postojanje, i to u njegovim običnim manifestacijama“.

Biblioteka Hrvatski pjesnici, glavni urednik Luka Šeput, izvršni urednik Luka Vukušić, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Grafomark d.o.o. (Zagreb)


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.