Kolumne

srijeda, 24. svibnja 2023.

Radmila Vojinović | Ćilim od morske pene


Videla sam ga sinoć u pozorištu. Njegova plava kovrdžava ćuba bljesnula je u polumraku.  Pogled mi je bio prikovan za treći red. Kao da je osetio , malo se okrenuo. Utonula sam u sedište koliko sam mogla , sa torbom ispod brade.  I sada osećam ono kucanje srca, kao onda, davno.

Ustajali,  romantični miris odela glumacai, čipkanih okovratnika , prsluka sa zlatnim satom mešao se sa harmonijom  Verdijevih nota i mirisom belih ljubičica sa maramice prelepe primadone. Počela je predstava, a  ja sam još gledala u treći red. 

Pritiskala sam poklopac na kutiji sa tajnim  i zabranjenim uspomenama. Ali one su kipele kao supa iz lonca.  Širio se  poznat miris mora, smole  i borova. Na ćilimu od  morske pene leto1976, polako je uplovilo u salu Narodnog pozorišta. 

Julsko sunce lenjo se vuklo preko neba. Cela Promenada je hvatala korak  sa 

                                   Una Paloma Blanca, Bela golubica  se njihala na jedru 

 

Ko će sa mnom u Pulu, po karte za filmski festival? - pitao je Draško. Njegova devojka se pokrila novinama, moj momak se pravio da spava.

-Idem ja, da overim rezervacije . Skupljala sam svoje stvari i tražila japanke. 

-Voleo bih da vidiš nešto- rekao je  dok smo skretali sa glavnog puta.

 Stari spaček  se  ljuljao  serpentinama.  Krov je bio otvoren., vetar mi se igrao u kosi . Ljeskala se voda Limskog kanala. Konoba Kod dvi murve.  Miris katrana za čamce, benzina i crvene prašine. Razvučene mreže su se  belasale na suncu. Podelili smo  bokal crnog vina, ukus je dugo ostao na nepcima.

U povratku do kola išli smo jedno pored drugog, ruke su nam se dotakle.  Kao  oluja posle vrelog dana. Moje oči su bile u visini njegove brade. Nikad nisam videla tako gole usne, odlične za ljubljenje. Budile su u meni čudan zanos.  Osetila sam njegove ruke u mojoj kosi.  I njegove usne, meke i  eterične.  Stajali smo nasred puta. Nismo se makli s mesta da ne izgubimo neki delić trenutka.  I ništa nije bilo stvarno, ni maestral, ni oleanderi, ni krik galeba. Bili smo samo nas dvoje i poljubac koji je trajao jedva trdve,tri sekunde.   On mi je pružio ruku. I sad se jasno sećam dodira te ruke .

Društvo je još igralo karte.  Purpurni suton se  provlačio  između suncobrana. Na stolu su stajale prazne čaše i bokal od vina. Iz taverne je  izranjao lajtmotiv tog leta - Una paloma blanca

 Niko nije primetio da smo se vratili. Do kraja letovanja  nikad se nismo usudili  da se dodirnemo , ni  da sednemo jedno pored drugog. Samo su mi usne gorele kad bi neko viknuo njegovo ime.

Kad sam  stigla kući,  odložila sam leto 1976 u kutiju punu mirisa. 

-Najdraže moje uspomene , laku noć!

.  

***

Aplauz je ispunio salu . Glumci su se klanjali, upalilo se svetlo. Izgurala sam muža među prvima. Dočekala nas je plava i ledena decembarska noć. Peške smo krenuli niz  Francusku ulicu. Ogledala sam se na izlogu, lepa slika, skladan par.

Samo, kad bih o  onom prestala da mislim.  


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.