Kolumne

subota, 22. travnja 2023.

Noć knjige na stranicama Kvake | Zdenka Čavić: Most preko želja


Ovogodišnja manifestacija Noć knjige s temom Sanjaju li roboti električne knjige?, propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja na mala vrata unosi i promjene u poimanje umjetničkog i književnog stvaralaštva.

Zdenka Čavić je preteča onih književnika koji su u svojim djelima djelomično već uzeli maha u tome.

U knjizi
Most preko želja u svoja četrdeset tri eseja piše o emocijama koje učestalošću postaju osjećaji koji gospodare našim um-duh-tijelo sustavom mijenjajući naš život bili mi toga svjesni ili ne. Od prvog pod nazivom Potraga za smislom, do zadnjeg Tko smo mi zapravo, Zdenka propitkuje stanje naše svijesti, ponire u one dijelove nas samih koje do sad nismo poznavali, ili im nismo posvećivali dovoljno pažnje kroz čudesno putovanje u sebe, otvarajući put istini o prirodi života i postojanja.

Mi smo bića svjetlosti, a tama svim silama želi i pokušava vladati, jer živimo u području i sloju gustih energija koje nam onemogućavaju jasno vidjeti duhovnim očima stvarnost koje smo dionici.

Piše o tome kako vrlo mali broj ljudi živi u sadašnjem trenutku, jer smo mislima ili u prošlosti ili u budućnosti, dakle tamo gdje ne možemo doživjeti promjenu našeg energetskog stanja i gdje naše elektromagnetsko polje ne može biti oslobođeno prelaskom u finije vibracije titranja, pa nas guste energije tvrdokorno drže ukorjenjene u materijalno.

Zbog toga ona piše o emocijama i osjećajima koji oslikavaju vječitu čežnju ljudskih bića za ispunjenjem i cjelovitošću. Uvidom u emocije i osjećaje vodi nas kroz stanja, straha, mržnje, požude, zavisti, zablude, sumnje i mnogih drugih osjećaja, kroz ralje beznađa, do vjerovanja u sebe, prepoznavanje ljubavi, blaženstva opraštanja, dobrohotnosti i još puno drugih emocija koja naprosto moramo znati prepoznati i s njima se nositi. 

One su abeceda suvremenog čovjeka koja ga opismenjuju u novom dobu, ali pri tom ukazuju i na zamke da umjesto puta k sebi čovjek zaluta u tehnokraciji i transhumanizmu koji nam sve više odriče pravo na individualnost i vlastito mišljenje obećavajući nam raj na zemlji, a u stvarnosti nam time odriče pravo na vlastitu ljudskost. Želi promijeniti ljudsku ranjivost i krhkost koristeći biotehnologiju kao oružje protiv čovjeka.

U zadnjem eseju, govori o tome da živeći u sadašnjem trenutku spuštamo duh u materiju istražujući i pamteći iskustva koja nam se događaju koristeći um kao graditelja s kojim treba znati pažljivo postupati, jer nam u našem fizičkom tijelu omogućava da doživljavamo i gradimo iskustva utiskujući ih u matricu našeg energetskog polja i polako podižemo svoj vibracijski tok koji je most prema našem duhovnom rastu.

Zbog toga  je u današnje vrijeme neobično važno znati se nositi s emocijama i osjećajima.

I kao  što kaže Antonio Demasio, osjećaji i emocije nas prate kroz život. Oni su mentalna iskustva, odraz svijesti u ljudskom biću i nema hoda naprijed bez razvoja svjesnosti. Znanjem o tome unosimo više svjetla u naše živote i lišavamo se zabluda koje nas vode u kaos. 


Zdenka Čavić / Sonja Smolec Naklada: Društvo za promicanje kulture "Kvaka"


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.