Kolumne

petak, 23. rujna 2022.

Mario Filipi predstavio „Teslu“ i u Varaždinu


Mario Filipi (70), dragovoljac hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, nedavno je objavio novu knjigu – „Nikola Tesla -ispod paučine“, koja je predstavljena i u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije u Varaždinu.

Pored autora, o ovom obimnom publicističkom djelu, govorili su i novinar i publicist Mladen Pavković i Ivan Jaklin, povjerenik HKV-a za Hrvatski sjever.

- Vjerovali ili ne, Tesla me naprosto očarao. Dugo sam razmišljao kako je jedna dječak iz jednog malog hrvatskog sela otišao u svijet i postao svjetski znanstvenik. To se rijetko događa, a još manje da je riječ o našem čovjeku, kojeg danas podjednako svojataju Hrvati i Srbi – kazao je Filipi, koji se godinama uspješno bavi publicistikom, sportovima, glumom, fotografijom, plivanjem voćarstvom, iako je 100 postotni hrvatski ratni vojni invalid.

- Po struci sam politolog, što znači da je moje tehničko znanje vrlo oskudno. Zato se nisam detaljnije upuštao u tehniku i fiziku, nego sam naglasak stavio na Teslu kao društveno biće, njegov odnos prema drugim ljudima općenito, posebno prema ženama, prema Bogu, prijateljstvu, hrani, novcu, odijevanju i još mnogo toga. Želio bih da čitatelji dok čitaju moju knjigu dožive prosvjetljenje kakvo sam i ja doživio….

- S obzirom na zanimljive i vrijedne dokumente, brojna istraživanja, ilustracije i drugo, putem kojih nam je uz ostalo predstavljen ovaj svjetski znanstvenik, u gotovo dosad neviđenom svjetlu, ovo nije ništa drugo nego „doktorska disertacija“ – naglasio je Pavković te predložio da se i po ovoj knjizi snimi igrani film.

Prvo predstavljanje knjige, Filipi je održao u Zagrebu, a nakon Varaždina i u Sisku.

Milan Pišković

Snimio: Nino Golob

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.