Kolumne

petak, 4. veljače 2022.

Povijesni roman Uskočko gnijezdo Ante Brčića proglašen najboljim na Književnom natječaju „Knez Trpimir“





Roman Uskočko gnijezdo autora Ante Brčića pobjednik je Književnog natječaja za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman „Knez Trpimir“ koji je Gradska knjižnica Kaštela u 2021. godini raspisala po četvrti put. Autor je od strane organizatora i pokrovitelja Natječaja, Gradske knjižnice Kaštela i Grada Kaštela dobio nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna, dok je pokrovitelj Natječaja, Naklada Bošković u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela tiskala ovaj povijesni roman o obrani Klisa, u kojem je jedan od likova i otac hrvatske književnosti Marko Marulić.

Roman Uskočko gnijezdo Ante Brčića javnosti je predstavljen u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću uz projekciju ekraniziranih kratkih ulomaka iz pobjedničkog romana, predstavljanje romana i autora te uz dodjelu nagrade autoru Anti Brčiću koji je do sada objavio šest romana temeljenih na hrvatskoj povijesti.

Ovom prilikom Ante Brčić je uputio zahvalu „Gradskoj knjižnici Kaštela i ravnateljici Renati Dobrić, inicijatorici ovog jedinstvenog natječaja i urednici romana, Povjerenstvu koje je prepoznalo vrijednost romana o kliškim uskocima i Petru Kružiću koji sam pisao pet godina, nakladniku Nakladi Bošković i GKK kao sunakladniku, lektoru i recenzentu romana Rudolfu Ćurkoviću, i mojoj obitelji.



- Nadam se da će ovaj roman što prije pronaći put do velikog broja čitatelja jer ova tema to itekako zaslužuje. Pisanje povijesnog romana je zahtjevno i mukotrpno. Za pisanje kvalitetnog povijesnog romana trebate podosta literature pročitati, sve dokumente pregledati i sve usporediti, pa se malo i zaigrati s fikcijom. Roman mora imati temelj i osnovu u povijesti – izjavio je Ante Brčić koji je napisao i romane 90 dana od Bleiburga, Kamišari, Ruže na bojnikovu grobu i Andrijica Šimić te je autor putopisa Hodočašće u Isusovu domovinu.

- Ante Brčić je u Uskočkom gnijezdu s iznimnim talentom obradio povijest Klisa i uskoka, a spominju se i ostale značajne povijesne ličnosti tog doba kao npr. Marko Marulić kojeg pisac predstavlja i kao književnog lika i kao književnika – istaknuo je recenzent i lektor knjige Rudolf Ćurković dodavši kako je Uskočko gnijezdo izuzetno zanimljiv roman za sve generacije.

- Čestitam od srca autoru najboljeg hrvatskog povijesnog romana za 2021. godinu gosp. Anti Brčiću na nagradi te zahvaljujem Gradu Kaštela na pokroviteljstvu nagrade, kao i gosp. Zoranu Boškoviću i Nakladi Bošković na stalnom pokroviteljstvu Književnog natječaja za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman koji Gradska knjižnica Kaštela raspisuje svake godine s ciljem poticanja književnog stvaralaštva na temu hrvatske povijesti. Zahvaljujem i uvaženim članovima Povjerenstva koje je donijelo Odluku o najboljem rukopisu pristiglom na Natječaj, u sastavu: Nevenka Nekić, književnica, publicistica, scenaristica, povjesničarka i slikarica; Đuro Vidmarović, književnik, publicist, književni i likovni kritičar, prevoditelj, povjesničar i diplomat i Hrvoje Hitrec, književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist.

- Svrha Književnog natječaja „Knez Trpimir“ jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti i poticanje zanimanja za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo te upoznavanje šire javnosti s događajima iz hrvatske povijesti na što zanimljiviji način, a što bi trebalo biti postignuto kroz ovakvu formu – rekla je Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, istaknuvši kako Ante Brčić u Uskočkom gnijezdu piše o uskočkoj obrani Klisa i ostalih hrvatskih područja u razdoblju od 1520. do 1537. godine, a radnja završava bitkom kod Klisa i pogibijom Petra Kružića.

- Ante Brčić pred čitatelja donosi stvarne bitke snažnih i hrabrih hrvatskih vojskovođa i junaka s Turcima, akindžijama i martolozima, opisujući strašno doba u kojem je Osmanlijsko carstvo bilo u usponu. O tim događajima priča nam Grgur Mihaljević, konjanički desetnik i ratnik, uskok i desna ruka Petra Kružića, uskočkoga kapetana Klisa, uz kojeg se u romanu spominju i ban Petar Berislavić, Bernardin Frankopan, Matija Ivanić, Marko Marulić, Krsto Frankopan, Nikola Jurišić, Petar Keglević i ostali. Autor u romanu kroz brojne scene predstavlja kliške uskoke kao hrabre, pobožne i patrijarhalne ratnike koji žive skromnim i jednostavnim životom brinući se o obitelji i štujući Boga, i Klis, koji je kao grad i utvrda, i kao mjesto življenja i borbe uskoka postao „uskočko gnijezdo“.

- Iznimno me raduje što je ove godine pobijedio roman koji na itekako zanimljiv i dinamičan način govori o slavnim povijesnim osobama i događajima koji su se zbili upravo na području Klisa, Kaštela, Solina, Splita i Trogira, u kolijevci hrvatske povijesti, na povijesnom hrvatskom tlu na kojem su od davnina stolovali hrvatski vladari. Raduje me i to što je jedan od likova u najboljem povijesnom romanu za 2021. g. i otac hrvatske književnosti Marko Marulić, čiju je 500. obljetnicu tiskanja Judite Ministarstvo kulture RH uzelo kao poticaj za projekt Godina čitanja  – istaknula je Renata Dobrić, objasnivši:

- Književni natječaj Gradske knjižnice Kaštela za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman nosi naziv „Knez Trpimir“ iz razloga što se upravo u Kaštelima, kolijevci hrvatske povijesti, čuva prijepis Trpimirove darovnice (povelje) iz 852. godine (rodni list hrvatske državnosti, najstariji sačuvani spomenik hrvatskog prava i prvi spomen hrvatskog imena u domaćim izvorima), koja je dokaz jačanja hrvatskih vladara i puta prema stvaranju samostalne srednjovjekovne države. Kaštelansko područje obiluje važnim povijesnim događajima o kojima je do sada pisalo malo autora, a o ljepoti Kaštela i hrabrosti Kaštelana Andrija Kačić Miočić davnih dana je u svojoj „pismarici“ napisao: „Oko mora varoši bijeli: / Po imenu zovu se kašteli. / Tvrde kule, visoci palaci, / I u njima sileni junaci.“

- Ovim putem već sada pozivamo autore da i ove godine pošalju svoje romane s povijesnim temama na Književni natječaj „Knez Trpimir“ s naglaskom na povijesne događaje s područja Kaštela, Klisa, Solina, Splita, Trogira, Omiša...  – zaključila je R. Dobrić.

Pokrovitelji Književnog natječaja za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman „Knez Trpimir“ Gradske knjižnice Kaštela su: Ministarstvo kulture i medija RH (Godina čitanja), Splitsko-dalmatinska županija, Grad Kaštela i Naklada Bošković.


Fotografije: Portal Grada Kaštela, www.kastela.org

 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.