Kolumne

četvrtak, 2. prosinca 2021.

Romani Stjepe Martinovića istražuju izražajne mogućnosti hrvatskog jezika



Žene i muškarci ravnopravni su u miojim romanima edukacijom, elokvencijom i emocijama – rekao je StjepoMartinović govoreći o svojim likovima u okviru programa Čitamo Trešnjevku u CKT-u. U razgovoru s moderatoricom Andreom Divić i urednicom u Beletri Sandrom Pocrnić Mlakar, Stjepo Martinović predstavio je svoj najnoviji roman „Podne u Perastu“ u kojem Allesia i Jerolim - koje su čitatelji Martinovićevih romana upoznali u romanu „Armenski alegorijski bestijarij“ - putuju obalom Jadrana od Istre do Crne Gore tragovima koje je ostavila Venecija. Allesia je talijanska liječnica, a Jerolim hrvatski pisac i sporazumijevaju se trojezično - na engleskom, talijanskom i hrvatskom – i putem upoznaju jedno drugo, otkrivajući sebe i identitete gradova kroz koje prolaze. Na naslovnici knjige zato je prepoznatljiv motiv Zadra, Morske orgulje.

Moderatoricu razgovora Andreu Divić zanimalo je tko je publika romana Stjepa Martinovića, na što je urednica Sandra Pocrnić Mlakar komentirala da se ne može očekivati od široke publike da čita romane Stjepe Martinovića, jer je njegov rječnik znatno širi od prosječnih sto riječi koje koristimo u svakodnevnoj komunikaciji, ali da pisac takvog eruditskog znanja i razvedenog stila, sa višestruko složenom rečenicom, ima važno mjesto u književnosti jer istražuje izražajne mogućnosti hrvatskog jezika. Kao multitalent i poliglot, Stjepo Martinović ima svoju publiku koju čini publika višeg obrazovnog statusa i formiranog književnog ukusa.

Stjepo Martinović rodom je iz Dube u Konavoskim brdima. Radni vijek proveo je u novinarstvu, kao novinar i urednik, a priče i romane počeo je pisati nakon umirovljenja 2017. godine. Dosad je objavio osamnaest književnih naslova, od kojih je nekoliko nagrađeno, a među naslovima za odrasle pojavio se i naslov za mladu publiku „Incognito“, u izdanju Ibis grafike. Zaplet romana za mlade „Incognito“ započinje u imaginarnom dalmatinskom mjestu Podgomilje, otkrivanjem tajanstvene mape akvarela, da bi potraga za autorom odvela sve do Firence. „Incognito“ je također namijenjen publici koja želi proširiti svoje interese.

Razgovor o svojim romanima i književnosti, Stjepo Martinović začinio je svojom gitarom i pjesmama iz repertoara Sergia Endriga i Arsena Dedića.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.