Kolumne

četvrtak, 20. svibnja 2021.

Zagreb Book Festival 2021. - Hrvatski prijevod romana Jul Maroh i nova knjiga Ece Temelkuran

 

Plavo je najtoplija boja grafički je roman o zaljubljivanju, odrastanju i identitetu. Osvojio je važne nagrade: Prix Jeune Auteur na Salon de la BD, Nagradu publike na Međunarodnom festivalu stripa Angouleme (drugi najveći europski festival stripa), preveden je na brojne jezike te je prema njemu snimljen međunarodno uspješan, sada već kultni fillm „Adelin život“ („Plavo je najtoplija boja“) koji je osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 2013.

Priča o ljubavi dviju žena smještena je u Francusku između 1994. i 2008. godine. Clémentine je srednjoškolka čiji se život čini sasvim prosječnim: u svojoj školi ima prijatelje, obitelj i pažnju dječaka. Kad je njezin najbolji prijatelj izvede u grad, zaluta u lezbijski bar gdje naiđe na Emmu, samouvjerenu djevojku plave kose. Njihova je privlačnost trenutna i magnetična. Mlada se Clémentine nakon toga nađe u zastrašujućem limbu s kojim se može poistovjetiti većina LGBT mladeži – bori se sa samom sobom i osjećajem srama, s ljubavlju i mržnjom prema onome što jest i kako se osjeća. Težak proces prihvaćanja same sebe dodatno pojačavaju sukobi s okolinom, obitelji, prijateljima i djevojkom.

Autori stripa, Jul Maroh, nadareni su likovni umjetnici koji uspijevaju prenijeti složenost i emocionalna previranja glavnih likova. Koristeći paletu boja koje prelaze od tamnih do sepija tonova, kombinaciju akvarela i tinte, ponekad samo olovkom dodajući neki efekt, naglašavaju ljepotu i poetičnost priče.

Plavo je najtoplija boja jedna je od najljepših ljubavnih priča posljednjih godina, sjajan prikaz unutarnje i vanjske borbe osoba homoseksualne orijentacije u društvu u kojem ne pripadaju većini i ne osjećaju se ravnopravnima.

Strip izlazi u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke Na margini, glasovi drugih i drugačijih, koja 2021. okuplja deset europskih naslova u čijem su središtu prava seksualnih, dobnih i religijskih manjina i ljudi s invaliditetom.



Jul Maroh

Multidisciplinarni umjetnici i transfeministički aktivisti Jul Maroh pričaju priče o modernoj intimi i njezinim političkim aspektima. Nakon stripa Plavo je najtoplija boja, koji je osvojio razne nagrade i nadahnuo film Adelin život (Zlatna palma u Cannesu 2013.), objavili su Skandalon, Brahms, Corps Sonores i You Brought Me the Ocean (u suradnji s Alexom Sanchezom). Jul su bili kustos u muzeju suvremene umjetnosti CAPC u Bordeauxu na izložbi Procession, a također su suosnivači feminističkog kolektiva Bd Egalité.


© Jul Maroh

Mirna Šimat

 Mirna Šimat, rođena 1984. godine, završila je studij francuskog jezika i književnosti i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prevođenjem se bavi od 2006. godine. Dosad je prevodila razne vrste i žanrove, među ostalima i djela Simone de Beauvoir, Michela Foucaulta i Michela Houellebecqa, ali i dvadesetak albuma stripova. Jedna je od osnivačica radionica za književno prevođenje Translab. Radi kao urednica u izdavačkoj kući Znanje.

Ovo nije još jedna knjiga o tome kako smo uprskali. Ovo je knjiga o tome u kakvom svijetu želimo živjeti sada i radosti koju doživljavamo kad ponovno pronađemo svoje dostojanstvo. 

Političko nasilje. Globalna nejednakost. Klimatska katastrofa.

Čini se kako se sve ruši, a onima na poziciji moći kao da do toga nimalo nije stalo. Što ćemo onda učiniti? Kako možemo početi graditi nešto bolje, zajedno? U 2020. demonstracije diljem svijeta otkrile su nejednakosti utkane u samo tkivo društva. Požari koji su poharali Australiju i Kaliforniju ukazali su da se nalazimo usred klimatske katastrofe.

Globalna pandemija nam je pokazala koliko su nam ekonomije nesigurne, a teorije zavjere koje su se plele oko američkih izbora dokazale da se isto može reći i za demokratska društva. U svojoj novoj knjizi Ece Temelkuran piše o onome što bismo trebali učiniti sada te od nas traži da odaberemo odlučnost nad nadom; da prihvatimo strah umjesto hladne udobnosti neznanja; da štedimo energiju za kritiziranje onih koji su na vlasti i razornih sustava koje podržavaju, umjesto da gubimo vrijeme izbacujući bijes na društvenim mrežama. Iznad svega, ova knjiga traži od vas da odlučite vjerovati drugim ljudima s kojima dijelimo ovaj planet. 

„Fantastična spisateljica: izravna, udara u središte stvari i zavodljiva – prvo dvoje obično ne ide uz treće.“

– Dubravka Ugrešić 

„Patimo od tuge koju možemo prevladati. Žudimo za slobodom koju još nemamo. Dokle mi sjećanje seže, to su bili osjećaji koje mi je Beethovenova glazba usadila u dušu. Nedavno, čitanje ove divne knjige Ece Temelkuran izazvalo mi je iste osjećaje.“

- Yanis Varoufakis 

„Ako bih trebao izabrati samo jednu knjigu koju bi svatko moje dobi u ovom trenutku u povijesti jednostavno morao pročitati, moj bi odabir bio Zajedno.“

– Brian Eno 

„Knjigu Zajedno darujem svima koje znam. Toliko je iskrena, mudra, bistra i zabavna! Obavezno štivo za bilo koje ljudsko biće na Zemlji danas.“

– Andrew Sean Greer, dobitnik Pulitzerove nagrade za knjigu Less 

O autorici:

Ece Temelkuran
, rođena u Izmiru 1973., jedna je od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica, koja redovito objavljuje u turskim listovima, ali i u časopisima The Guardian, The New Statesman i Le Monde Diplomatique. Nakon završetka studija prava u Ankari, radila je kao kolumnistica za časopise Milliyet i Habertürk te TV-voditeljica na televiziji Habertürk. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj iznimno kontroverzne, poput pitanja političkih zatvorenika, kurdskog i armenskog pitanja te ženskog pokreta. Dobila je mnogobrojne nagrade, između ostalog i nagradu Pen for Peace, nagradu za turskog

novinara godine te u dva navrata nagradu za najčitanijeg turskog političkog kolumnista. Već nekoliko godina živi u Zagrebu u koji se sklonila nakon što je u Erdoganovoj Turskoj postala nepoželjna i opasna zbog konstantnog upozoravanja na sve teže posljedice njegove diktature.

Autorica je 13 knjiga, od kojih su na hrvatskom objavljene: Planina boli (Naklada Ljevak, 2013.), Žene koje pušu u čvorove (Naklada Ljevak, 2015.), Kako ostati bez domovine (Naklada Ljevak, 2019.) te Zvuk banana (Hena com, 2014.).

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.