Kolumne

nedjelja, 19. svibnja 2019.

Denis Kožljan | Pet dana Istanbula


Suprug i ja. Nije medeni mjesec ali nakon skoro četiri desetljeća zajedno, odlučili smo posjetiti Istanbul, odnosno jedan od najvećih ili najveći grad Turske. Zašto Istanbul? Nakon što ga je prije desetak godina posjetila moja kćer, gledajući fotografije i prateći turske serije, posjet tom uzbudljivom, multikultularnom gradu, prepunom znamenitosti, turističkih atrakcija, ljepota, jednostavno zove k sebi.

Išli smo preko jedne turističke agencije za prilično povoljnu cijenu, a u koju je ulazilo puno toga za vidjeti i doživjeti. Do Zagreba smo putovali autobusom iz Pule, a budući je putovanje bilo organizirano te je s nama bilo još putnika, u zračnoj smo luci imali kratak sastanak oko nekih potrebnih detalja, a let je bio u 9 i 30 s linijom TK1054-Turkish Airlines, da bismo u Istanbul sletjeli oko 12 i 30 po lokalnom vremenu. Meni je to bio prvi put da se vozim u avionu i moram priznati da me bilo poprilično strah, no, prevladala je ona ljepša strana i misli što ću sve moći vidjeti i kušati u ovih pet dana. Istanbul je prepoznatljiv po dosta kiše i vjetra, a naš izlet je bio u proljeće.

Istanbul na hrvatskom se još naziva ili nazivao Carigrad, Stambol ili Stambul, grad smješten na Bosporskom tjesnacu, nekadašnja je prijestolnica triju velikih carstava - rimskog (330.-395.), bizantskog (395.-1453.) i otomanskog (1453.-1923.). Nakon osnivanja moderne Republike Turske, Ankara je proglašena njezinim glavnim gradom. Ipak, Istanbul je najveći grad u Turskoj, te je njeno kulturno i gospodarsko središte. Istanbul je izabran za Europski glavni grad kulture za 2010. godinu, zajedno s Pečuhom u Mađarskoj i Essenom u Njemačkoj.

Na velikoj visini nije mi padalo na pamet duboko razmišljati o samom letu te sam poluzatvorenih očiju listala razglednicu koju sam mogla gledati samo na tv ekranu: predivna plavozelena boja Bospora, galebovi, mačke, arhitektura, najpoznatiji hramovi Aja Sofiju i Plavu džamija. U to sam vrijeme pratila na kanalu Fox i predivnu sapunicu Žena (Kadum) i uvjerila se kako u Turskoj odnosno u Istanbulu postoji jaz i razlika između modernih i bogatih, ali i siromašnih gradskih četvrti u kojima žive ljudi u sukobu sa zakonom, siromasi i gdje je očita bijeda. Avion nije kasnio, te smo nakon obavljanja carinskih i graničnih formalnosti bili transferirani do našeg predivnog skromnog Apartmana Sultanahmet u jednoj povijesnoj četvrti. Ostali smo zadivljeni uređenjem prostorija, sve u tradicionalnom štihu, tamno crvene boje.

Nakon kratkog odmora i ispijanja prve kave, u poslijepodnevnim satima slijedio je odlazak s voditeljem putovanja javnim prijevozom prema centru grada. Šetnja po Trgu Taksim te Istikal ulicom, pješačkom zonom s mnoštvom kafića, restorana i trgovina. Sve je bilo načićkano ugostiteljskim objektima u kojima su se mogle konzumirati turske delicije slatke ili slane, po izboru. Na Trgu Taksim kao u pčelinjaku, čim se malo spustio mrak, zablještila su svjetla. No, ono što sam odmah primijetila jeste činjesnica kako je na ulicama i trgovima više muškaraca nego žena što je još jedan od znakova tradicionalne prošlosti. Slatko smo noćili umorni pomalo, a slijedećeg dana uslijedio je odlazak na cjelodnevni razgled Istanbula autobusom u pratnji lokalnog vodiča i voditelja putovanja. Razgledavanje Plave džamije, monumentalnog zdanja i posljednje velike kraljevske džamije, koju je sa šest minareta izgradio Mehmet Aga da bi nadmašio poznatu Aja Sofiju, posjet Hipodromu i posjet Aja Sofiji, toliko spominjanoj i najpoznatijoj građevini Istanbula sagrađenoj u doba cara Justinijana koja je prvotno bila najveća crkva u Bizantskom carstvu, a naknadno pretvorena u džamiju te je danas jedno od najvećih graditeljskih dostignuća, zatim posjet Topkapi palači – bivšoj Sultanovoj palači. Fasciniralo me sve to kao i supruga. No, za ulazak u džamiju ipak su bile potrebne mjere u smislu da smo dobili posebni veo ili pokrivač kojeg smo prebacili preko odjeće. Svuda samo tišina dok su oči upijale svu raskoš i ljepotu ovih povijesnih monumenata. Prelijepo i neopisivo uzbuđujuće i postavljanje pitanja kako i u kojem vremenu je čovjek mogao takvo što izgraditi-bizantski stil, bogat kupolama i prozračnom unutrašnjošću. Poslijepodne je slijedio odlazak na Grand Bazaar (Kapali Čaršiju), najveću tržnicu u Turskoj, poznatu po zlatu, tkanini, keramici, slasticama i suvenirima. Na tržnici se moglo vidjeti svega i svašta, čuti različiti jezici svijeta, cjenkanja ali i osmjesi turskih prodavača koji očito obavljaju svoj posao sa stilom. Inače u samom gradu, postoje i mnoga romantična mjesta za odmor, ispijanje kahve ili čaja, uz konzumaciju baklave ili lokuma.

Srijeda je bio dan predviđen za odlazak s voditeljem putovanja javnim prijevozom do džamije Sulejmana Veličanstvenog, remek djela najpoznatijeg osmanskog graditelja Mimara Sinana. Ostatak dana je slobodan za obilazak i razgled Istanbula. Izabrali smo fakultativni izlet koji smo uplatili na prodajnom mjestu prilikom rezervacije putovanja; poludnevno krstarenje Bosporom, morskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju. Tijekom plovidbe mogli smo uživati  u pogledu na carske palače, tvrđave, romantična mjestašca Bosporskog prolaza i brojne lokacije na kojima su snimane poznate turske serije. Nakon izleta Bosporom, posjetili smo originalni egipatski bazar koji još zovu i bazar začina. Neopisivo, neodoljivo, rapsodija boja i mirisa, mnoštvo kupaca, za svakoga ponešto i ne mnogo skupo. Tako nešto ne može se zaista vidjeti u Hrvatskoj, možda i zato jer je Azija poznata po različitim začinima, zdravim i kao dodatak svim vrstama jela.

Četvrtog dana nakon doručka, preporučujen nam je odlazak na fakultativni izlet na azijsku stranu Istanbula. Odlazak autobusom preko svjetski poznatog mosta koji povezuje Europu i Aziju. Panoramska vožnja i pauza za slikanje te povratak na europsku stranu Istanbula i posjet veličanstvene Dolmabahče palače. Zatim slijedi odlazak do mjesta Eyup gdje se uspinjačom vozimo do vidikovca Piere Loti. Pauza za kavu i uživanje u prekrasnom pogledu na Istanbul te povratak. Iako je svaki dan proveden u našoj destinaciji bio zaista fascinantan i ispunjen razgledavanjem vrijednosti kulturnih i povijesnih, meni osobno najviše  se dojmio upravo odlazak uspinjačom odakle je pucao očaravajući pogled na panoramu grada. Pa, čovjek bi zauvijek ostao tu i promatrao, inspiracije kao u priči. A onda zadnji dan našeg putovanja bio je zapečačen  za shopping, šetnju gradom i odlazak u poznatu tursku kupelj - hamam kako bismo opustili tijelo i dušu. Dozvolili smo si i taj luksuz i osjećali se kao da smo se vratili toliko stotina godina u prošlost. I skoro zaboravih! Tijekom vožnji ili pješice, mogli smo hodati ili iz autobusa vidjeti predivno uređene parkove, rascvjetale japanske trešnje ali i kolaž boja u vijencima tulipana koji su prenijeli na me neopisivi mir i čistoću. Poslijepodne smo letom oko 18 sati vratili se u Hrvatsku, bogatiji za mnoštvo lijepih prizora, sadržaja, upoznavanja mentaliteta ljudi. Vrijedno novca i vremena i sugurna sam da mi mogućnosti dopuste, otišla bih opet, možda u neki drugi grad, ali opet u Tursku. Zanimljiva i drugačija zemlja.

Pregled fotografija




sl.1- Most preko Bospora

sl.2- Istanbul panorama

sl.3- Malik Abid galata tower

sl.4- The Maiden Tower





sl.5- Coctail

sl6- Sladoled Cup sa začinima

sl 7- Baklava i lukum u istanbulskom restoranu na Taksimu

sl.8- Bizantska arhitektura
noću





sl. 9-Grandbasar

sl. 10.  Prepoznatljiv stil graditeljstva džamije

sl.11- Bosporus Bridge

sl.12- simpatičan detalj sa gradskih ulica (mačka) i galebovi





sl.13- Djevojačka kula

sl.14- Tržnica sa mnoštvo raznovrsne robe

sl.15. Noćni prizor džamija

sl.16  Gradski park sa rascvjetalim japanskim trešnjama

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.