Kolumne

utorak, 5. lipnja 2018.

Udruga „Petrinjske staze“ predstavlja manifestaciju „Dani lipa“


“Dani lipa” su zamišljeni kao manifestacija koja će doprinijeti društvenom životu Grada Petrinje i okolnih naselja kroz kulturne, umjetničke, sportske i druge aktivnosti. Cilj manifestacije je privući što veći broj građana, osobito djecu i mlade. Predviđeno je da se u manifestaciju uključe i druge udruge te pojedinci kojima je stalo do poboljšanja društvenog života u Petrinji. Osim toga, manifestacija će omogućiti OPG-ovima, obrtnicima, privrednim subjektima u ugostiteljstvu i turizmu bolju prezentaciju u javnosti kroz javnu ponudu njihovih proizvoda i usluga ali i reklamu u prigodnom biltenu.

Ime manifestacije “Dani lipa” odabrano je zato što postoji povijesna povezanost stabala lipe s Petrinjom, kao i stoga što lipa ima značajno mjesto u narodnim običajima i medicini.

Lipa je sveto drvo starih Slavena. Oni su smatrali da su njihove duše povezane s lipama, te su stablima lipe prinosili žrtve. Vjerovali su da u stablu lipe živi božica Vida (zaštitnica bračne sloge) i da lipa štiti kuće od udara groma i požara te su stoga u svoje nastambe stavljali lipove grane. Poznata je uzrečica: “Cvjetokitna lipo, tebe u svoj srdi, niti Perun žarkom strijelom ne nagrdi!” Također se vjerovalo da sječa lipe donosi nesreću onome tko je to učinio.

Drvo lipe uključeno je u mnoge bajke, priče, a i u povijest, pa je od prastarih vremena, poput bazge važilo kao drvo naklonjeno čovjeku, što najbolje pokazuje i čitav niz geografskih imena, povezanih s imenom lipe. Lipa je u ranijem dobu vrijedila kao drvo sudbine pa je po običaju sađena na dan rođenja muškog potomka. Pod lipom se sastajalo, sudilo i vijećalo. Često se sadi uz crkve ili u središtu mjesta.

Osim kod starih Slavena lipa je poznata kao sveto drvo i drugih naroda. Već je Herodot oko 420. god. prije n. e. izvještavao da su Enari, jedno skitsko pleme, u čast kulta Afrodite proricali iz lipovog lika, a u grčkoj mitologiji lipa je znak nježne vjernosti. O njoj piše i Plinije, ali gotovo ništa o ljekovitosti toga drva.

Lipa je sveto drvo i Germana, te je i poslije primanja kršćanstva u mnogim dijelovima Njemačke sađena u središtu mjesta i služila je kao mjesto okupljanja, javnih objava i suđenja, ponegdje i do kraja 19. stoljeća. Oko lipe su se održavale proslave s plesovima za koje su rađeni posebni podiji smješteni između grana. Unatoč svojoj mekoći lipa je vrlo dugovječno drvo, pa se na pr. smatra da je najstarije drvo u Njemačkoj jedna velelisna lipa (Tilia platyphyllos) u mjestu Schenklengsfeld čija se starost procjenjuje na 1200 godina.

Na glavnome gradskom trgu, Strossmayerovom šetalištu, postoje do danas očuvane četiri lipe, za koje se u literaturi bez iznimke nailazi na podatak da su bile zasađene u doba francuske uprave u Petrinji 1809. – 1813. godine, iako na planu grada iz 1783. godine odnosno na aksonometrijskom prikazu Petrinje nastalom 1806. godine postoje ucrtana stabla tako da ostaje otvorena mogućnost da spomenute najstarije lipe datiraju iz razdoblja prije francuske uprave, odnosno da su starija nego se pretpostavlja.

Francuska veleposlanica Michele Boccoz je zajedno s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem prilikom posjete Petrinji 15. lipnja 2015. posadila novu lipu obilježivši time 200 godina od sadnje lipa ilirika koje su poveznica Petrinje s Francuskom.

Osim na Strossmayerovom šetalištu, lipe su posađene i u drvoredu uz Petrinjčicu. Petrinja je odavno dobila atribut “grad lipa”, što je prepoznala i Turistička zajednica Grada Petrinje uzevši list lipe za svoj amblem.

Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, Udruga „Petrinjske staze“ održava sljedeći program:
8. lipnja 2018.

Otvorenje manifestacije u glazbenom paviljonu Strossmayerovog šetališta
Početak u 19 i 30 sati
Sudjeluju:
– Učenici Prve osnovne škole Petrinja i Osnovne škole Mate Lovraka
– ŽVA Petrus
– Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja
– Petrinjski pjesnici

9. lipnja 2018.

Gradsko kupalište
Početak u 16 sati
Sudjeluju:
– Triatlon klub Petrinja: utrka „Od lipe do lipe“
– Domaće radinosti, OPG-i, udruge i ostali: Anela Ivišić, OPG Dvorneković, Domaća radinost Marijana Pranjić, Domaća radinost Ruža Ratkić, Učenička zadruga Lovreki, Ivana Švragulja, Udruga Perun, Petrinjska udruga pivara, PS portal, Sanja Bartolin, Turistička zajednica Grada Petrinje: predstavljanje na Gradskom kupalištu
– Udruga likovnih umjetnika Petriart: održavanje likovne radionice za djecu i mlade
– Glazbeni koncert: ALF acoustic band, Benny, Hram, Syke Kamikaza
Moderatorica programa: Matea Andrić
Službena fotografkinja: Estela Toporan (Estela Shaddix Photography)

Dobrodošli na prve „Dane lipa“ u Petrinji!
Izvor:http://www.ps-portal.eu

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.