Kolumne

ponedjeljak, 15. svibnja 2017.

Svečano je otvoren 24. festival glumca u Vinkovcima

Glumci do nedjelje preuzimaju "ključeve" gradova Vukovarsko-srijemske županije

U Vinkovcima svečano je otvoren 24. festival glumca. Festival glumca i njegova umjetnička nastojanja najbolje ocrtava tekst kojeg je Zvonimir Torjanac napisao u uvodnoj knjižici trećeg Festivala glumca, a on glasi: "Ovo je jedini festival u Hrvatskoj na kojem je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac, i sam, kao i mnoštvo, može punim glasom reći: „kazalište, to sam ja“. Iz skromnosti i ljubaznosti prema teatru on to nikad ne izgovara. Kako bismo potakli, afirmirali i popularizirali glumačko stvaralaštvo posvećujemo mu ovaj festival. Festival je festival (dobre) glume, glumačkog umijeća, glumačke osobnosti, dara, specifičnosti i nikada ugaslog svjetla. Upravo se zato Festival glumca ne održava slučajno u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je objeručke prigrlila ovaj svehrvatski festival kao svoje najznačajnije kazališno i kulturno zbivanje.“ Te riječi napisane za treći Festival glumca mogu se primijeniti i na ovogodišnji festival.

Perica Martinović svoj je govor počela ulomkom iz "Prologa Dugog nosa" Marina Držića jer kako je istaknula: "Ja sam krenula s ovim tekstom jer upravo ove godine slavimo 450. obljetnicu od smrti našeg velikog Hrvatskog pisca. Sve je to naša lijepa Hrvatska. Naša Hrvatska s množinom malih gradova cvjetova koji svaki sa svojim koloritom daju Hrvatsku cjelinu. Vinkovci, Županja, Otok, Vukovar, Ilok, gradovi Festivala glumca u kojima slavimo glumca i riječ jer u početku bijaše riječ i riječ bijaše od Boga i Bog piše riječ, a teatar je riječ."

Zanimljivo je da su festival pred prepunim gledalištem Kazališta "Joza Ivakić" u Vinkovcima zajedno otvorili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije te Perica Martinović, predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika.

Nakon svečanog protokola izvedena je predstava ženske autorske ekipe "I živjele su sretno" u režiji Frane Marije Vranković, po tekstu Nine Horvat,  te izvedbi Jelene Hadži-Manev, Mije Krajcar, Doris Pinčić-Rogoznica i Selme Mehić,a u produkciji Scene Gorica. Predstava na duhovit način progovara o problemima u suvremenom braku i muško-ženskim odnosima, a publika u Vinkovcima nagradila ju je dugotrajnim aplauzom i povicima "Bravo".

Festival traje do 20. svibnja u 17:00 sati, kada će se u dodjelom nagrada i priznanja u Izletištu Kunjevci, u kojem će od podneva trajati Glumačko sijelo.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.