Kolumne

četvrtak, 15. prosinca 2016.

“Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka u Kinu Grič


Pozivamo vas na promociju romana “Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka u Kinu Grič, Jurišićeva 6, koja će se održati u petak, 16. prosinca, s početkom u 19h.

Na promociji romana sudjelovat će:
Kristian Novak, autor
Kruno Lokotar, urednik
Katarina Luketić, književna kritičarka

Pridružite nam se na domjenku nakon promocije. Knjigu ćete moći nabaviti po akcijskoj cijeni, a uza sve spremamo vam jedno dramsko iznenađenje!

“Ciganin, ali najljepši“ jedno je od naiščekivanijih književnih djela ove književne sezone. Novi roman Kristiana Novaka, autora čiji je prethodni hit „Črna mati zemla“ osvojio nagradu T-portala za roman godine i obilježio književnu sezonu, bio je jedan od najtraženijih naslova ovogodišnjeg Interlibera.

KRISTIAN NOVAK: CIGANIN, ALI NAJLJEPŠI

"Ciganin, ali najljepši" jest strogo žanrovski gledano krimić, s enigmom, brutalnim ubojstvima nepoznatih – jer leševe bez lica teško je identificirati – i istragom, i lijep pokazatelj da se stvari ne smiju strogo gledati, ni suditi, jer je krimić koliko i Zločin i kazna.

Ciganina je ispripovijedalo, preciznije kazalo jer uglavnom čitamo krnje transkripte, čak četvero pripovjedača: Milena, sredovječna povratnica u rodni Sabolščak, Nuzat, Kurd iz Mosula na putu za Calais, Sandokan zvan Sandi, Ciganin iz Bukova Dola, i Plančić, PR iz Policijske uprave zagrebačke.
Roman ide široko, tijek nekoliko života ukrstit će između tokova Drave i Mure, u Međimurju, a čime se sve bavi vremenom će popisivati literatura koja će daleko nadići njegov poveći opseg. Spomenimo sada samo da donosi dvije biografije „od kolijevke pa do groba“, da zahvaća i rekonstruira barem tri kulturološka kruga, da daje poput plastičnog eksploziva snažne psihoportrete svojih četiriju kazivača i masu masovne psihologije koja raste i prijeti da će se preliti u nasilje.

Ovo je knjiga u kojoj ćete naći al-Anfal, Daesh (ISIL) i izbjeglički val, zabranjenu ljubav Hrvatice i Roma, veterana Domovinskog rata koji brine za mir u selu, policajca na zalazu karijere u shizo-epizodama, orgiju s Moldavkama u vikendici, teoriju i praksu krađe i tučnjave, pauka koji je ispleo svoju mrežu, internetsko bjesnilo, raskoš jezika, misli i emocije.
Kruno Lokotar

Kristian Novak (Baden-Baden, 1979.) djetinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Gimnaziju je pohađao u Čakovcu, diplomirao kroatistiku i germanistiku te doktorirao na Poslijediplomskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Šest godina radio je kao asistent na Odsjeku na germanistiku istoga fakulteta, a 2012. godine prelazi na Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, gdje danas predaje kao docent. Bavi se istraživanjima na području povijesne sociolingvistike, analize diskursa i jezične biografistike. Od 1998. do 2009. godine bio je standardni reprezentativac RH u karateu; osvajač je niza medalja na europskim i svjetskim prvenstvima.

Objavio je romane „Obješeni“ (Čakovec: Insula, 2005.) i „Črna mati zemla“ (Zagreb: Algoritam, 2013.), koji osvaja Nagradu T-portala za roman godine. „Črna mati zemla“ ubrzo je doživjela nekoliko stranih izdanja. Kazališna i filmska adaptacija su u tijeku.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.