Kolumne

petak, 5. kolovoza 2016.

Patnje mladog autora XXI.


MOZAK ME NE VOLI

Piše: Jelena Hrvoj

Kreativna blokada ili „mozak me ne voli“ (kako ja to volim nazvati), sastavan je dio svakog stvaralačkog procesa. Rijetki su oni koji nikada ne dožive blokadu. Postoje dani kada sjednem ispred kompjutora i jednostavno zurim u ekran kao da sam pala s Marsa. Ideje možda i jesu u glavi ali mozak nikako ne želi surađivati. Ponekad je teško napisati dvije smislene rečenice i to je trenutak kada za mene nastupa najgori oblik frustracije.

Negdje sam pročitala kako se spisateljstvu treba pristupiti kao osmosatnom radnom danu, kako treba svakodnevno pisati bez obzira bilo ono što mi napišemo kvalitetno ili ne. Za mene je to glupost. Zašto biti produktivan ako ta ista produktivnost ne rezultira kvalitetom? Hoćemo li zaboraviti pisati ako preskočimo koji dan ne radeći isto? Ne. Hoćemo li izgubiti nit priče ako ju stavimo sa strane dok ta ista kreativna blokada ili „mozak me ne voli“ ne prođe? Ne.


Neki pisci zapisuju ideje, neki ih jednostavno pamte, a neki se pak drže ove gore navedene: piši bez obzira što bude. Čemu forsirati i osjećati frustraciju, ako u dotičnom trenutkom nešto ne ide?

A kako se boriti sa sindromom „mozak me ne voli“? Jednostavno. Ne mislite o tome. Radite što i inače radite, kuhajte, pospremajte, čitajte, šećite, pijte kavu s prijateljima… Ideje i inspiracija će se vratiti kada ih najmanje očekujete. Bilo to usred nekog posla, usred noći, na putu ili dok jednostavno npr. brišete prašinu. Koliko je potrebno da se "blokada odblokira"? To je individualno. Mogu tek govoriti u svoje ime i zamoliti ostale književnike da me nadopune. Moje blokade znaju trajati i po nekoliko mjeseci. I što više bila frustrirana oko blokade, to će ona biti duža.

Postoje neki trikovi kojima možete zavarati mozak. Pronađite kutak u kojem ćete se smjestiti svakog dana, pronaći doba dana koje vam odgovara za pisanje, rituale koje ćete raditi dok pišete (ispijanje kave,slušanje muzike…). Sve su to korisne stvari kojima ćete disciplinirati mozak, ali često to nije dovoljno. Ako to ne pomogne, moj savjet je ponovno: ne forsirajte. Pisanje će doći prirodno, bilo to usred dana ili noći, kod kuće ili u avionu, danas ili za nekoliko mjeseci. Sjetite se samo da neki poznati pisci imaju tek po jednu ili dvije objavljene knjige napisane za života. Ako je suđeno da napišete tek jedan roman, pobrinite se da on bude kvalitetan i ne isforsiran.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.