Kolumne

srijeda, 15. svibnja 2024.

Otvorenje izložbe | Zagrebački velesajam 1956.-1961.

Zagrebački velesajam, 1959.
Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka u utorak, 21. svibnja 2024., u 19 sati otvara izložbu  “Zagrebački velesajam 1956.-1961.” autorica Lane Lovrenčić (Institut za povijest umjetnosti) i Sonje Leboš (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja). Izložba je besplatna, a može se posjetiti do 6. lipnja 2024. u galeriji Modulor (Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb).

Izložba daje smjernice za proučavanje društvenog, privrednog, (geo)političkog i prostornog doprinosa Zagrebačkog velesajma razvoju jednog socijalističkog grada, a time i (socijalističkog) svijeta. Zagrebački velesajam locus je snažnog odraza globalnih dinamika koje su se na njemu ogledale u vrijeme zaoštravanja politika Hladnog rata, kao rezultata podjele svijeta nakon 2. svjetskog rata na dva ideološka pola, kapitalistički i socijalistički. S druge strane, Zagrebački velesajam povezivao je te polove kroz sveprisutni konzumerizam i nadmetanje u tehnološkom napretku, što je podrazumijevalo i omogućavalo ekstrakciju prirodnih resursa u dotada neviđenim razmjerima. Ova izložba, prva u nizu izložbi koje ćemo posvetiti Zagrebačkom velesajmu, bavi se razdobljem od njegove inauguracije na desnoj obali Save do 1961. godine, koja donosi formaliziranje Pokreta nesvrstanih, privrednu stagnaciju, dok se u lokalnom kontekstu formiraju obrisi Novog južnog Zagreba.
Lana Lovrenčić i Sonja Leboš

Produkcija: Centar za kulturu Trešnjevka – Galerija „Modulor“, Institut za povijest umjetnosti (IPU), Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), u suradnji s Centrom za kulturu Novi Zagreb

Izložba je organizirana u okviru UIII projekata „Geometrije (od)rasta“ i „Prostori Novog Zagreba 1: Zagrebački velesajam“.

Podrška: Grad Zagreb – ured za kulturu i civilno društvo, Ministarstvo kulture i medija RH.

Izložba je dio istraživačkog projekta Instituta za povijest umjetnosti FEMO – Fenomeni hrvatskoga umjetničkog moderniteta.

Interne istraživačke projekte financira Europska unija – NextGenerationEU iz sredstava osiguranih u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021.–2026. (NPOO).

Rad Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja institucionalno podržava Zaklada „Kultura nova“.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.